RMDSZ: manipuláció történik a kézdivásárhelyi ügyben

Az állami intézmények félreérthető módon megfogalmazott álláspontja lehetőséget adott a szélsőséges vélemények felerősödésére, és a sajtó a Kézdivásárhelyen történt eseményeket manipulatív és félreértelmezhető módon tálalta – jelentette ki csütörtökön a parlamentben Molnár Zsolt.

Az RMDSZ-es képviselő a háromszéki városban tervezett állítólagos merényletkísérlet kapcsán olvasott fel politikai nyilatkozatot. Hangsúlyozta, az RMDSZ és a Romániában élő magyar közösség elítél minden olyan fizikai és verbális erőszakos megnyilvánulást, amely a lakosság biztonságát és békés mindennapjait veszélyezteti. Ám a jelenlegi nemzetközi helyzetben az állami intézményeknek, a politikai osztálynak, a sajtónak és a lakosságnak óvatosan és felelősen kell kezelnie ezt az ügyet.

A képviselő rámutatott arra is, hogy a kézdivásárhelyi ügyek a sajtóban történt bemutatását alaptalan és fölösleges feszültségkeltés kísérte, amely a román és a magyar közösség közötti békés együttélést veszélyezteti.

„Ez nem az ország fejlődését szolgálja, hanem éppen az ellenkezőjét eredményezi. Meggyőződésem, hogy az utcára vonuló tömeg az elmúlt hónapban nem ezekre az alapokra építené azt az országot, amelyet követel” – mutatott rá Molnár Zsolt, majd hozzátette: az RMDSZ üdvözli és értékeli az Active Watch álláspontját, amely felelősségre és jóhiszeműségre inti a sajtó és az állami intézmények képviselőit, hiszen a meggondolatlan kijelentések a magyar közösség megbélyegezéséhez vezetnek és gyűlöletkeltést szítanak.

Molnár Zsolt beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a szélsőséges véleményeket hangoztató személyek sosem tükrözik a teljes közösség véleményét. „Minden nemzetnek megvannak a saját radikális, extrém hangjai. A szélsőséges megnyilvánulásoknak nincs helyük az európai értékrendben” – jelentette ki.

A képviselő elmondta, hogy az RMDSZ továbbra is a demokratikus jogállam elkötelezettje és következetes marad a demokratikus értékek mellett, valamint emlékeztetett azokra a Románia számára fontos mérföldkövekre, mint az európai unió és az észak-atlanti csatlakozás, amelyhez az RMDSZ is aktívan hozzájárult. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?