Valóban beszéltek robbantásról Beke Istvánék, „de csak heccből”

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai tudtak arról, hogy lehallgatják őket, és heccelni akarták a román hatóságokat, amikor arról beszéltek, hogy felrobbantanak egy „pizza” névre keresztelt, házi készítésű bombát a városban a nemzeti ünnepen.

Erről a HVIM egyik, korábban kihallgatott tagja, Hodor István beszélt a Székely Hírmondónak adott interjúban. A nyujtódi vállalkozó elmondta, a Román Hírszerző Szolgálat lehallgatta az ügyben letartóztatott Beke István cégének irodáját. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint ebben az irodában tervelték ki a HVIM-esek október 10-én a december elsejei „merényletet”.

Hodor István megerősítette: október 10-én valóban volt egy találkozójuk Beke István cégénél, és szóba jött, hogy jó lenne szerezni egy játékbombát az airsoft nevű sporthoz. Beke István felvetette a beszélgetésen, hogy nem kell rendelni, mert ő házilag is el tudja készíteni ezt a játékszert, amit távirányítással lehet robbantani.

„Ekkor valamelyik vármegyés viccből felvetette, mi lenne, ha ezt a játékszert, amit pizzának neveztünk el, távirányítással felrobbantanánk december elsején. Szőcs Zoltán (HVIM erdélyi elnöke) még nevetett is, mondta, hogy ettől milyen hasast vágnának a felvonuló katonák... De ez az egész pizza história csak ennyi, egy felvetés volt. Sok ilyen felvetés hangzott el részünkről. Olyan is volt, hogy Szőcs Zoltán azt mondta, mi lenne, ha lezárnánk a Sósmező felé vezető utat, és útlevelet kérnénk? De ezek csak felvetések voltak, semmi több, és semmi terv nem volt” – magyarázta vállalkozó.

Arra a kérdésre, miszerint ha tudták, hogy lehallgatják őket, akkor miért mondtak ilyent, Hodor kijelentette: bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy mennyire figyelik őket. „Erre mondtam, hogy legalább tapasztalatot szerzünk. Ám az a pizza-történet akkor annyiban is maradt. Később Szőcs Zoltán kérdezte tőlem telefonon, hogy kaptam-e meg a pizzát, de én már el is felejtettem, hogy miről beszéltünk azelőtt” – fogalmazott.

Hodor hozzátette: nem számítottak arra, hogy „ebből a felvetésből ilyen cirkusz lesz”, legfeljebb arra, hogy kijön a kézdivásárhelyi vagy a megyei rendőrség, és kihallgatják őket. „Mindenesetre, ezt már az ügyésznek is elmondtam, ha valóban akartunk volna valamit, azt nem nyilvános helyen beszéljük meg, tudva, hogy lehallgatnak minket, hanem kint a természetben, ahol még a telefonokat is kikapcsolnánk” – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?