Férfi kézilabda Eb: Győzelemmel mutatkozott be a magyar csapat Montenegró ellen

Megizzadt első mérkőzésén a magyar férfi kézilabda-válogatott, de 26–24-re legyőzte Montenegró legjobbjait a németországi Európa-bajnokságon. A csoport másik mérkőzésén Izland döntetlent játszott Szerbiával, így az első meccsek után Lékaiék vezetik a négyest, vasárnap Szerbia következik.

A román után a magyar válogatott is megkezdte a szereplését pénteken, a németországi kézilabda Európa-bajnokságon. Első ellenfelük a montenegrói válogatott volt, a találkozó pedig a csoport alakulásának szempontjából meghatározónak tűnt.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A müncheni Olympiahalle csarnokban rendezett mérkőzésen Branko Vujovics szerezte átlövésből az első gólt, a rutinos Ancsin Gábor gyorsan egyenlített.  Az első percekben mindkét oldalon potyogtak a találatok, a magyarok első két hetesüket Lékai Máté révén értékesítették, Vuko Borozan pedig Vujovicshoz hasonlóan duplázott, ezzel 4–4- volt a mérkőzés állása. Ezt követően úgy tűnt, lendületbe jön a magyar csapat, a montenegrói szövetségi kapitány már két gólos hátrányban időt kért.

Milos Vujovics egy hosszú indítást követően talált be, hetesével pedig 7–7-re alakította az állást. Lékai emberelőnyben lőtt újabb gólt, majd betörésből ismét megvillant, újra kettővel vezettek a magyarok. A 21. percben kettős emberhátrányba kerültek Ancsinék, ez pedig jó lehetőséget jelentett Montenegrónak a felzárkózásra, Bóka gólja után viszont Radovics is kiállt, 10–8-nál továbbra is megvolt a magyar előny.

A moldovai játékvezetők Rosta szabálytalanságánál igénybe vették a VAR segítségét, de végül nem büntették piros lappal a magyar beállót, két perces kiállításból viszont mindkét oldalon jutott bőven. Krakovszki Zsolt szélről betörve lőtte második gólját, Borozan negyedik találatával viszont ismét egy gólra zárkóztak a zöld mezesek.

A félidő utolsó öt percében először léptek el három találattal a magyarok, néhány egyéni hibának köszönhetően viszont az utolsó percben innen is egyenlíteni tudtak a montenegróiak, akiket az első harminc percben nem tudtak Lékaiék leszakítani, 14–14 volt az állás a szünetben.

A második játékrészt Szita gólja indította, jól szállt be a mérkőzésbe Máthé Dominik is, Branko Vujovics viszont ismét eredményes volt montenegrói részről. Ez a félidő is hasonlóan gyors ütemű játékkal és sok találattal kezdődött, mint az első. Bánhidi befordulásával visszaállt a korábbi két gólos magyar előny, ami ismét háromra nőtt, a montenegróiak horvát szövetségi kapitánya, Vlado Sola pedig ezen a ponton ismét időt kért.

A 41. percben 19–17-es magyar vezetésnél szép kínai figurát játszottak a montenegróiak, amelynek végén Dragaszevics csökkentette a különbséget, nem sokkal később már ismét egyenlő lett az állás. Nem sokkal később kézilabdában ritkán látható jelenet következett, Bánhidi és Sipos közös erővel a szó legszorosabb értelmében levette Grbovicsról a mezt, ami a két magyar közül előbbinek jelentett két perces kiállítást.

MTI/Czeglédi Zsolt

Mindkét oldalon jónéhány könnyelmű megoldást lehetett észrevenni, a hajrához közeledve továbbra is szorosan alakult a mérkőzés. 20–20-nál heteshez jutottak a magyarok, Rosta büntetett is, Borozan viszont átlövésből megdobta a hatodik gólját is. Palasics Kristóf védését követően ismét mehetett a két gólos vezetésért a magyar csapat, Bánhidi révén ez össze is jött.

Dragaszevics és Radovics találataival ismét gyorsan visszajött a leszakíthatatlannak tűnő montenegrói együttes, újabb gólváltás után 24–24 állt az eredményjelzőn az utolsó percekhez közeledve. Bánhidi Bence ismét betalált, így az 58. perc végére ismét megvolt a minimális magyar előny, egy rossz montenegrói passz után pedig gyakorlatilag a győzelemért támadhattak Chema Rodríguez játékosai, a szövetségi kapitány időt is kért.

Bodó lövését negyven másodperccel a lefújás előtt blokkolták a zöld mezesek, így támadhattak az egyenlítésért is, Palasics Kristóf lábbal védett, a túloldalon pedig Ilics lőtte a mérkőzés utolsó magyar gólját, így izgalmas hajrával 26–24-re nyertek végül Bánhidiék.

A C csoport másik mérkőzésén korábban Szerbia és Izland 27–27-es döntetlent játszott egymással, a magyarok tehát az első kör után vezetik a négyest, vasárnap szintén román idő szerint 21:30-tól lépnek pályára a szerbek ellen, a románok pedig aznap héttől a spanyolokkal játszanak.

A B csoportban a románok 31–24-re kaptak ki Ausztriától, Horvátország pedig a vártnál jóval simábban, 39–29-re győzte le Spanyolországot.

Magyarország – Montenegró 26–24 (14–14)

München, Németország

Vezette: I. Covalciuc és A. Covalciuc

Gólszerzők: Bánhidi B. (5), Lékai M. (5), Krakovszki Zs. (3), Szita Z. (3), Ancsin G. (2), ,Bóka B. (2), Hanusz E., Fazekas G., Rosta M.,Sipos A., Máthé D., Ilics Z., Illetve V. Borozan (6), A. Dragaszevics (6) B. Vujovics (4), M. Vujovics (4), S. Csavor, N. Grbovics, L. Radovics, A. Bakics

Piros lap: Vuk Lazovics (három kiállítás után)

Szövetségi kapitányok: Chema Rodríguez (Magyarország), illetve Vlado Sola

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?