Európa-bajnoksággal indítják az esztendőt Váncsik Leventéék

Európa-bajnoksággal indul az esztendő a vízilabdázók számára: a férfiak Horvátországban, a nők Hollandiában küzdenek. A kontinensviadalon Magyarország hagyományosan éremesélyes válogatottjai mellett Románia együttesei is szerepelnek.

Románia válogatottjai a 2023-as esztendő utolsó napján utaztak el a torna helyszínére. A férfiak Horvátországban ugranak a medencébe, míg a nők Hollandiában játszanak. A seregszemle eredetileg Izraelben lett volna, de az időközben kirobbant háború miatt Netanya városa már nem volt alkalmas a házigazda szerepkörre, így utólag változtattak a helyszíneken. Horvátországban a férfiak Dubrovnikban és Zágrában játszanak, míg a nők a hollandiai Eindhovenben csobbannak a medencében.

Románia és Magyarország válogatottjai decemberben az E-on Kupán gyakoroltak az Eb-re | Fotó: A magyar vízilabda-szövetség Facebook-oldala

Ezt a seregszemlét már az úgynevezett kétdivíziós rendszerben szervezik, ami azt jelenti, hogy az erősorrendnek megfelelően csoportosították a válogatottakat. Nem meglepő tehát, hogy a világbajnoki címvédő magyar férfi válogatott, és a női együttes is az 1-es divízióban szerepel, míg Románia mindkét nemben a 2-es divízióban, azaz az alsóházban kezdi a csoportkört. Mindkét kategóriában két-két kvartettbe sorolták a válogatottakat, de amíg a felsőházban a csoportok első két helyezettjei automatikusan a negyeddöntőkbe jutnak, addig az alsóház első két helyezettjei a felsőházi csoportok harmadik és negyedik helyezettjeivel mérkőznek meg a playoff-ban a legjobb nyolc közé jutásért.

Magyarország csütörtökön, Románia pénteken kezd

Magyarország férfi válogatottja a B csoportban Görögország ellen kezd január 4-én, majd két nappal később Grúzia, január 8-án pedig Olaszország lesz az ellenfele Zágrábban. Eközben Dubrovnikban Montenegró, Spanyolország, Franciaország és Horvátország legjobbjai játszanak az A csoportban.

Érdekesség, hogy mivel az erősorrendet a 2022-es Eb végeredménye alapján határozták meg, a sportágban sokáig nagyhatalomnak számító Szerbia csak a 2-es divízióban kapott helyett. Románia viszont szerencsére elkerülte a csoportkörben, ahol Bogdan Rath szövetségi kapitány legénysége január 5-én Hollandia ellen kezd a D csoportban, majd január 7-én Szlovénia, január 9-én pedig Szlovákia lesz az ellenfele Zágrábban. Ugyanezen napokon játszanak majd a C csoportban is a Szerbek, valamint a németek, az izraeliek és a máltaiak.

A női mezőnyben Magyarország pénteken kezd Görögország ellen, majd hatodikán Hollandia, hetedikén pedig Horvátország lesz az ellenfele az A csoportban. Románia a C csoportban a csehek ellen kezd pénteken, majd Szerbiával és Törökországgal mérkőzik meg. A B csoportban Spanyolország, Izrael, Franciaország és Olaszország, a D-ben Szlovákia, Németország, Nagy Britannia és Bulgária válogatottjai mártóznak meg a medencében.

Megfiatalított kerettel a magyarok

Románia férfi válogatottjának csapatkapitánya, a nagyváradi Marius Țic a sportági szövetség Facebook-oldalán közölt videóban hangsúlyozta, hogy csoportgyőzelemre pályáznak. „Hollandia ellen lesz a legnehezebb feladatunk. De szeretnénk a playoff-ba jutni, hogy esélyünk legyen részt venni a világbajnokságon. Ez a kitűzött célunk” – mondta. Meglátása szerint sok tapasztalatra lesz szükség, de ő már tizenkét éve tagja a válogatottnak, és a maximális erőbedobással vág neki a küzdelemnek. Ő amúgy a Steaua klubcsapatától kapott meghívót, mint ahogyan a keret legtöbb játékosát a román bajnokcsapat „delegálta”, ugyanakkor a Váncsik Levente és Belényesi Dávid révén a Nagyváradi CSM is képviselve lesz a kontinensviadalon.

Románia és Magyarország válogatottjai decemberben az E-on Kupán gyakoroltak az Eb-re | Fotó: A magyar vízilabda-szövetség Facebook-oldala

Magyarország férfi válogatottja kedvező helyzetben vág neki az Eb-nek, hiszen a tavalyi világbajnokság megnyerésével nem kell sem az idei – az amúgy egy hónap múlva kezdődő – vb-kvalifikációért aggódnia, mint ahogyan a párizsi olimpiára is jegyet váltott már. Emiatt is döntött úgy Varga Zsolt szövetségi kapitány, hogy a vb-aranyérmes kerete felét otthon hagyja, hogy helyettük a fiataloknak adjon lehetőséget. „Ez a csapat a korábban meghatározott irányvonalat képviseli: a keretet úgy állítottam össze, hogy ebben van a legtöbb variáció, a játékosok többsége több poszton is bevethető, és mindenütt magas szintű teljesítményre képes. Emellett természetesen azt vettem leginkább figyelembe, hogy a védekezésben így tudunk a legstabilabbak lenni, mert egyértelműen ezen lesz a fókusz” – idézte a sportági szövetség honlapja a szakembert. Azt mindenképp meg kell említenünk, hogy a fiatalok mellett a keretben van egy korábbi világbajnok, három olimpián részt vett center is Hárai Balázs személyében, aki az elmúlt bő másfél évben sérülések miatt kimaradt az együttesből.

Ami Magyarország női válogatottját ismeri: Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok olimpiai kvótára pályáznak. Ezt úgy érhetik el, ha megnyerik a kontinensviadalt, vagy ha a már biztos ötkarikás szerepelő spanyol és a holland gárdát leszámítva a legjobbak lesznek. Románia női együttese még mindig újoncnak számít a nemzetközi porondon, ugyanakkor például Szeghalmi Krisztina rutinja hozzásegítheti a csapatot a meglepetéshez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?