Debrecenben játszhat Magyarország női kézilabda-válogatottja az olimpiai kvótáért

Miután riválisai közül sem Svédország, sem pedig Kamerun nem jelentkezett a rendezésére, csak Japánnal volt versenyben Magyarország, hogy megrendezze csoportja olimpiai pótselejtező tornáját. A nemzetközi szövetség (IHF) pénteki bejelentése alapján sikerrel jártak, hiszen Debrecenben, a Főnix Arénában lesz az április 11-14. viadal, amelyről a kvartett első két helyezettje vált jegyet a nyári, párizsi ötkarikás játékokra.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Beszámolójában az MTI emlékeztet arra, hogy Vlagyimir Golovin szövetségi kapitány együttese azzal harcolta ki a szereplés jogát, hogy a tizedik helyen végzett a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon. „Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért” – idézte az Magyar Kézilabda-szövetség Ilyés Ferencet. A sportági szervezet elnöke hozzátette: 2021 márciusában a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, zárt kapuk mögött kellett játszania a magyar női csapatnak a győri olimpiai selejtezőben, most viszont reméli, hogy sok ezer szurkoló előtt léphetnek majd pályára. „Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről!” – fűzte hozzá.

Az M1 aktuális csatornán Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára úgy fogalmazott, komoly összefogásban sikerült elnyerni a rendezés jogát, ugyanis csupán nyolc napjuk volt a megfelelő dokumentumok összeállítására és a pályázat elküldésére. „Szeretném azt gondolni, hogy sokkal inkább plusz lökést, mintsem plusz nyomást fog jelenteni a játékosoknak, hiszen nagyon nagy lehetőség, hogy hazai pályán vívhatják ki az olimpiai szereplést” – mondta. Rámutatott, hogy a jelenlegi magyar csapat gerince a 2018-as debreceni, aranyéremmel zárult junior-világbajnokságon robbant be a sportágba, vagyis a játékosok többsége ismerik a helyszínt, és tudja, milyen ott telt ház előtt sikert elérni. „Nagyon remélem, hogy ezeket az emlékeket, élményeket veszik majd elő motivációként” – fűzte hozzá.

Az áprilisi pótselejtezők alkalmával tehát Debrecenben játszik majd Magyarország, Svédország, Kamerun és Japán. Torrevieirában Hollandia, Csehország, Argentína és Spanyolország mérkőzik meg, míg Neu-Ulmban Németország, Montenegró, Szlovénia és Paraguay küzd az ötkarikás kvótáért. Románia válogatottja, mint ismeretes, nem kvalifikált az olimpiai pótselejtezőre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?