Női kézilabda-vb: simán győzték le a románok a szerbeket, középdöntőbe jutottak

Bár sokan szoros mérkőzésre számítottak, a román női kézilabda-válogatott rendkívül jó játékkal, 37:28-ra győzte le a szerbet a dániai Herningben.

Ötödik napjához érkezett a svéd-norvég-dán közös rendezésű női kézilabda-világbajnokság, ahol a román válogatott Szerbia legjobbjai ellen lépett pályára vasárnap este, a tét pedig az első csoportkörből való továbbjutás bebiztosítása volt.Fotó: Facebook/FRF

A román válogatott pénteken az előzetes elvárásoknak megfelelően komoly különbséggel győzte le Chilét bemutatkozó mérkőzésén 44:19-re. Az ellenfél alacsony játékszínvonala miatt abból a találkozóból messze menő következtetéseket nem érdemes levonni, az első igazán komoly ellenfél Szerbia volt Florentin Pera játékosainak számára.

A szerb csapat első meccsén szoros csatában szenvedett négy gólos vereséget a házigazda dánoktól, úgy, hogy 10 perccel a lefújás előtt még bőven esélyesnek tűntek akár a győzelemre is. Ebből kiindulva nehéz mérkőzésre számíthattak volna ellenük a románok.

Meggyőző játékkal kezdték a mérkőzést a trikolorók, Eliza Buceschi vezérletével hamar elléptek az ellenféltől, hét perc után már 7:3-ra vezettek, így Uros Bregarnak időt kellett kérnie. Román oldalon Florentin Pera felhívta a csapat figyelmét a védekezés fontosságára, a szerbek pedig a következő percekben nehezen találtak fogást rajtuk.

Támadásban Seraficeanuék ritkán hibáztak, így 14:7-re tudták növelni előnyüket és uralták a mérkőzést. Stabilan tartották a különbséget a folytatásban is, ennek ellenére Pera azt kérte csapatától időkérésénél, hogy ne siessék el a támadásokat. A szünetre végül 19:13-as román vezetésnél vonulhattak a csapatok.

A második játékrészt más felfogásban kezdte a szerb válogatott, cserekapusuk, Kubina jónéhány román próbálkozást hatástalanított, így a piros mezesek elkezdtek felzárkózni. 21:18-nál már szoros volt a találkozó.

Meghatározó eseménynek bizonyult, hogy a 40. perc környékén kettős emberhátrányba kerültek a szerbek, Buceschiék ezzel ismét el tudtak lépni tőlük hat góllal. A románok kisebb hullámvölgyek ellenére továbbra is magabiztosan játszottak, negyed órával a lefújás előtt nehéz lett volna elképzelni, hogy komoly fordulat történjen.

Nem is történt a folytatásban semmi váratlan, a román csapat kilenc gólosra tudta növelni előnyét, végül pedig rendkívül simán, 37:28-ra győzte le a szerbet, bejutva ezzel a középdöntőbe, ahová legalább két pontot magával vihet az első csoportkörből. Az E csoport másik mérkőzésén Dánia 46:11-re ütötte ki Chilét, így a dél-amerikai nemzeti csapat a jóval erősebb szerbekhez hasonlóan pont nélkül áll két forduló után.

Románia és Dánia egyaránt négy pontosként várhatja az egymás elleni mérkőzést, amelyet kedden román idő szerint 21:30-tól rendeznek Herningben.

A játéknap korábbi mérkőzésein Horvátország Kínát, Ukrajna Kazahsztánt verte nagy különbséggel. A román-szerb mérkőzéssel egyidőben Ausztria Grönlandot múlta felül magabiztosan, Svédország pedig szoros első félidő után végül nyolc góllal győzte le Szenegált.

A nap legérdekesebb meccse a brazil-spanyol összecsapás volt, amelyet az európaiak nyertek 27:25-re.  Késő este a dánok mellett pályára léptek a norvégok is, akik tíz gólos különbséggel győzték le a dél-koreaiakat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?