Kisorsolták a női kézilabda-világbajnokság csoportjait

Magyarország női kézilabda-válogatottja Montenegróval, Paraguayjal és Kamerunnal, Románia pedig Dániával, Chilével és Szerbiával került azonos csoportba a dán, svéd, norvég közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki sorsolásán.

A göteborgi eseményen elhangzott, hogy a B csoportnak a svédországi Helsingborg ad otthont. A magyarok november 30-án a dél-amerikai, december 2-án az afrikai, december 4-én pedig az európai ellenfelükkel játszanak – írta az MTI.

Románia ugyanakkor Herningben játszik majd: december elsején Chile, harmadikán Szerbia, ötödikén pedig a házigazda Dánia lesz az ellenfél. Florentin Pera szövetségi kapitány a Román Kézilabda-szövetség (FRH) hivatalos oldalán kiemelte: egyértelműen látszik, hogy ez egy nehéz csoport, két erős európai válogatottal a mezőnnyel. „Dánia Eb-ezüstérmes, de Szerbiának is nagyon erős csapata van, sok játékosukat ismerjük, hiszen a román élvonalban szerepelnek. (…) Nagyon fontos, hogy vigyünk magukkal pontokat a középdöntőbe” – mondta.

A 32 csapatos tornán a csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és magukkal viszik a másik két továbbjutott csapat elleni eredményeiket. A magyar együttes továbbjutás esetén Göteborgban szerepel Svédország, Szenegál, Kína és Horvátország közül a három továbbjutó társaságában. Románia az F csoportból kaphat majd ellenfelet. A középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A november 30. és december 17. között sorra kerülő torna lesz a sportág 26. női világbajnoksága, és a 24., amelyen a magyarok is részt vesznek. Legjobb eredményük az 1965-ös aranyérem, a legrosszabb a 2017-es 15. hely. Legutóbb, 2021 decemberében tizedik lett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese.

A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén.

A csoportbeosztás:

A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország

B csoport (Helsingborg): MAGYARORSZÁG, Montenegró, Paraguay, Kamerun

C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság

D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola

E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, ROMÁNIA

F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország

G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna

H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?