Doppingolás miatt eltiltották a Sepsi OSK futballistáját, Cosmin Matei fellebbezést nyújt be

Doppingolás miatt fél évre eltiltották Cosmin Mateit, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgóját.

A középpályás tesztje, mint ismeretes, az idén februárban rendezett Craiovai Universitatea elleni bajnoki meccset követően lett pozitív. Úgy tudni, hogy a stimuláns, amit akkor a szervezetében kimutattak a muskátligyökérből nyert olajban található, amely rövid ideig serkentőként hat, gyorsaságot és energiát kölcsönöz.

Cosmin Mateit már akkor is ledöbbentette az értesülés, ő is és a háromszéki klub vezetősége is biztos volt abban, hogy csakis valami baleset történhetet, nem pedig szándékos doppingolás. Az Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD) viszont nem így látta, mint arról a Sepsi OSK közösségi oldalán szombaton beszámolt, Matei kézhez kapta az illetékes bizottság döntését, amelynek értelmében hat hónapra felfüggesztik a játékjogát. A 32 éves futballista csalódottságának adott hangot, és közölte: fellebbezést nyújt be.

Fotó: A Sepsi OSK Facebook-oldala

Állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy az eljárás során végig együttműködött a szakhatósággal, és be is bizonyosodott, hogy az étrend-kiegészítő szennyeződött a mintájában talált tiltott anyaggal.  „Azért vagyok nagyon csalódott, mert azt hittem, hogy a helyzetemet megértették. Semmi sem maradt tisztázatlan az egész ügyemben, mégis megkaptam ezt a 6 hónapos felfüggesztést. Nem értem, hogyan találhattak vétkesnek, amikor egy sor vizsgálatot végeztek az akkreditált laboratóriumokban, és bebizonyították, hogy egyes fiolák szennyezettek, mások pedig nem tartalmazzák a tiltott anyagot. Mindegyik lezárt, de különböző tételekből származik. Alapvetően a szerencsén múlik minden” – hangsúlyozta Cosmin Matei.

Kiemelte, hogy felrótták neki amiért nem vizsgáltatta ki elfogyasztás előtt az étrend-kiegészítőt, holott rámutatott, hogy több ezer euróba kerülne, ha a listán szereplő összes anyagot vizsgáltatni kellene. „És még akkor is, ha megerősítik, hogy egy étrend-kiegészítő nem tartalmaz tiltólistán szereplő anyagokat, a következő alkalommal, újabb vásárláskor kiderülhet, hogy szennyezett tételt kapsz. Talán el kellett volna végeztetni minden egyes esetben, amikor a 150 lejes étrend- kiegészítőt vásároltam, egy 2000 eurós tesztet? Ez abszurd, és én nem értem, hogyan találtak engem vétkesnek. Ez ellen tényleg nem lehet védekezni” – hangsúlyozta a labdarúgó.

Rámutatott arra is, hogy a meccsadatokkal azt is bebizonyította, hogy nem javult a fizikai teljesítménye amikor azt az étrend-kiegészítőt fogyasztotta. Most egyelőre várják az ANAD döntésének indoklását, de már most leszögezte, hogy semmiképp nem fogadhatja el a szankciót. „Bűnös vagyok abban, hogy balszerencsés vagyok. Láttam más sportolókat is az én helyzetemben, és a túlnyomó többségünk ugyanattól szenved: a balszerencsétől. Az ügyvédeim jelenleg fellebbezést készítenek elő a döntés ellen, és hétfőn be fogjuk nyújtani a fellebbviteli bizottsághoz. Remélem, hogy a fellebbezési eljárás hamarabb megoldódik és nagyon remélem, hogy ezúttal több szerencsém lesz” – fogalmazott Cosmin Matei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?