Története egyik legnagyobb előadásának premierjére készül Kolozsvári Magyar Opera

Giuseppe Verdi Aida című operáját mutatják be május 25-én a Kolozsvári Magyar Operában. Szép Gyula operaigazgató elmondta: a társulat szinte minden tagja részt vesz a grandiózus előadásban.

A pénteki sajtótájékoztatón jelen volt Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Selmeczi György, a darab zenei rendezője, a látványtervért felelős Gothár Péter filmrendező, valamint Egyed Apollónia, aki Aidát alakítja a darabban. Az előadás két szereposztással zajlik, május 25-én, a mű bemutatóján Egyed Apollónia Pataki Adorjánnal áll majd színpadra, ezt követően a vasárnapi előadáson Barabás Zsuzsa és Hector Lopez Mendoza lesznek főszerepben.

Szép Gyula elmondta: ez a kolozsvári opera történelmének egyik leggrandiózusabb bemutatója, aminek színpadi próbái május másodikán kezdődtek. Hozzátette: a magyar társulat 1907-ben mutatta be először Kolozsváron Verdi egyik legnépszerűbb operáját, az akkori igazgató, Janovics Jenő idejében, azóta viszont nem került be a társulat repertoárjába. Az operaigazgató közölte, „hosszú tárgyalások és egyeztetések után döntöttünk úgy, hogy megérett a társulat erre a műre”. Az opera szinte minden tagja részt vesz az előadásban, de még a román operából is érkezik kilenc férfi énekes, hogy kiegészítsék az énekkart. „Mindenki, aki él és mozog a magyar operában, az építi és tesz egy téglát, egy hajszálat ahhoz, hogy ez a jövő csütörtöki előadás igazi revelációja legyen a jelenkori opera történelmének” – jelentette ki Szép Gyula.

Selmeczi György szerint „egy művész pályáján az Úristen egyszer adja meg az Aidát. Ez egy olyan mű, amit ha a Fennvaló kioszt, akkor az egyik legnagyobb boldogság, hogy az ember foglalkozhat vele”. Elmondta, Giuseppe Verdi életének az Aida egy fordulópontja, betetőzése, egy szintézise mindannak, amit korábban a zeneszerző csinált. A rendező szerint ez egy időtlen darab, minden zenei mondata érvényes ma is, amit az ember jutalomként él meg. Hozzátette: a Kolozsvári Magyar Opera történelmében még nem volt olyan, hogy egyszerre négy művész azonos pillanatban érje el a művészetének a csúcsait, viszont most egy élmény, hogy velük dolgozhat és szemtanúja lehet ennek.

Gothár Péter elmondta, az elképzelése az volt: az opera műfajában nem szabad engedni, hogy az a képi világ, ami megjelenik a darabban, illusztratív legyen. „Ez szerintem magának a műfajnak és mindenféle operai konvenciónak az egyik rugója és fontos pillére” – mondta. Szerinte olyan igazságot kell állítani a színpadon, ami inkább a tehetséget emeli ki és a nézői fantáziát mozgatja meg. „Nagyon inspiratív az az erő, ami a zene és az énektudás felől jön, és remélem, visszafele is így működik. Az az operanéző, aki elfárad nézés közben, kell kapjon valamit, amire jó felnézni. Ezt próbáljuk megkísérelni a színpadon.”

Álmai szerepében állhat színpadra Egyed Apollónia, akinek pályafutása meghatározó állomása ez a szerep. „Főiskolás koromban a Román Operában láttam Carmen Gurban művésznő debütálást ebben a szerepben, akkor reméltem, hogy ez egyszer nekem is eljön és megvalósul. Azt éreztem, hogy ez személyre szóló és ide szeretnék eljutni” – mondta könnyeivel küszködve.

Aida Giuseppe Verdi négyfelvonásos operája, melynek szövegét Auguste Mariette története alapján Antonio Ghislanzoni írta. Történetében egy szerelmi háromszög bontakozik ki, az egyiptomi parancsnok, Radames történetét meséli el, aki beleszeret a rabul ejtett etiópiai hercegnőbe, Aidába. Mindezt úgy, hogy házassága már ki van tűzve a fáraó lányával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?