Wagner-vígoperával startol a Kolozsvári Magyar Opera

Az utóbbi 30 év legköltségesebb produkciójával, magyarországi vendégrendezővel és -díszlettervezővel együttműködésben indítja az évadot a Kolozsvári Magyar Opera. Richard Wagner korai, romantikus művét, a Szerelmi tilalom című vígoperát csütörtökön, szeptember 24-én mutatják be Szabó Máté rendezésében, Selmeczi György vezénylete alatt.

A 2015/2016-os évad terveiről Szép Gyula igazgató (képünkön középen), Kosztin Áron igazgatóhelyettes (balra) és Szabó Máté rendező (jobbra) beszéltek az intézmény emeleti előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón.

Wagner kevéssé ismert és ritkán játszott operája, a Szerelmi tilalom a zeneszerzőnek abból a korszakából származik, amikor bebizonyította, hogy képes Verdi, Rossini, Donizetti stílusában és színvonalán operazenét írni. „Wagner német létére vágyott olasznak lenni”, fogalmazott Szabó Máté. Valami hasonlót ígér az egy hét múlva bemutatásra kerülő produkció is: kizökkenti a nézőt-hallgatót kényelmes puritanizmusából.

A szicíliai történet egy német helytartóról szól, aki halálbüntetéssel akarja sújtani a házasságon kívüli szerelmet, ám az első halálra ítélt nemes ifjúnak hajlandó megkegyelmezni, ha húga titkon az övé lesz. A zsarnokot leleplezik, a szerelem visszanyeri jogait. A mű programszerűen hirdette a természetes életösztön diadalát az erénycsőszök felett. (wikipédia)

A Shakespeare-színmű, a Szeget szeggel alapján írt librettót maga Wagner írta, Szabó Máté viszont a cselekményt az 1920-as évek Amerikájába, az alkoholtilalom idejére tette át, ezt tükrözik majd a díszletek és jelmezek is. A produkció egyébként az utóbbi évtizedek legköltségesebb vállalkozása az Opera számára: a Wagner-kották bérlése 5000 euróba került, a díszleteket az a Cziegler Balázs tervezte, aki tavaly megkapta az Év Díszlettervezője díjat Magyarországon. A Tihanyi Ildikó alkotta jelmezek tökéletesen illeszkednek ehhez a, hat különböző helyszínt találékonyan és nagyon funkcionálisan bemutató díszlethez, jelentette ki Szabó Máté.  

A rendező azt is elmondta: nagyon jó társulatot talált Kolozsváron, ahol mindenki egyéniséggel tölti meg saját szerepét, még a kórus tagjai is. Pedig nem könnyű operát visznek színre, Szép Gyula szerint főleg az Isabellát (szoprán) alakító Egyed Apollóniának és a Luziót (tenor) éneklő Szabó Leventének van nehéz feladata, de a többi szólista és a zenekar dolga sem sokkal könnyebb.  

„Olyan mű ez – fogalmazta meg a rendező Richard Wagner operájáról – mintha egy hatalmas tudású embernek indulna a vonata, és nagyon gyorsan, összesűrítve kéne megmutatnia, mennyi mindent tud.”

A Szerelmi tilalom című operát a 24-ei bemutató után még csak kétszer, október 4-én és 10-én lehet megtekinteni Kolozsváron ebben az évben. 2016-ban Magyarországon is vendégszerepel majd az előadással a társulat, ugyanis jövőre Shakespeare-emlékév van, Wagner műve pedig Shakespeare-dráma alapján készült.

Az intézmény vezetői azt is elárulták, hogy a tavalyi Bánffy Miklós-emléknapok sikerén fellelkesülve idén is megemlékeznek az erdélyi előadóművészet egy kimagasló személyiségéről: ezúttal Janovics Jenő-emléknapokat tartanak ez év novemberében. A mai Kolozsvár lakosságában is tudatosítani kell, hogy Janovics építtette mindkét színházépületet, a mostani Román Nemzeti Színháznak otthont adó épületben ő volt az első igazgató, és már 100 évvel ezelőtt filmet rendezett az általa alapított kolozsvári filmgyárban – hangzott el a sajtótájékoztatón. A Janovics-emléknapokon külön erre az alkalomra készülő zeneművet is bemutatnak, amelyen Demény Péter író és Selmeczi György zeneszerző-karmester dolgozik jelenleg.   

A Kolozsvári Magyar Opera programja itt tanulmányozható. 

Kimaradt?