Pelléas és Mélisande – Az idei évad legjelentősebb operáját mutatják be Kolozsváron

Claude Debussy zeneszerző Pelléas és Mélisande című operáját mutatják be március 21-én a Kolozsvári Magyar Operában.  Szép Gyula szerint az idei évad legjelentősebb bemutatója lesz, ugyanis Claude Debussy alkotását csak egyszer mutatták be eddig az országban.

A csütörtöki sajtótájékoztatón jelen volt Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Tompa Ábel karmester és Szabó Emese rendező, valamint az előadás főszereplői: Gebe-Fügi Renáta, aki Mélisande szerepében lép színpadra, Erdős Róbert Pelléast alakítja, továbbá Kovács István, aki Pelléas testvérét játssza majd.

Balról jobbra: Tompa Ábel, Szép Gyula, Szabó Emese, Gebe-Fügi Renáta, Erdős Róbert, Kovács István | A szerző felvétele

Szép Gyula elmondta, a megszokott előadások mellett most egy olyan irányzatot kezdtek el, amely során olyan nagy zeneszerzők műveit viszik színpadra, akik bár kevés operát írtak, munkásságuk mégis jelentős nyomot hagyott. Ide tartozik Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operája is, ami a szerző egyetlen befejezett műve.

Az opera szövegkönyvének alapja Maurice Maeterlinck azonos című darabja volt, amit Claude Debussy megzenésített. Bár Debussy impresszionista zeneszerző volt, az operájában a szimbolista elemek kerülnek előtérbe. Tompa Ábel karmester elmondta, a műben nagy hangsúlyt fektetett arra az író, hogy a zenekar ne csak kísérő entitásként legyen jelen, hanem a cselekményben is egy sokkal fontosabb és szervesebb szerepet kapjon, ezáltal nem csak zenészi, karmesteri szemmel lehet megközelíteni a darabot, hanem sokkal inkább szimfonikus szempontból is.

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Szabó Emese, az opera rendezője elmondta, a közönség mindenképp egy exkluzív bemutatóra számíthat. Hozzátette, Debussy ebben a művében koncentrál minden olyan dramaturgiai, színházi gondolatára, ami foglalkoztatta őt. „Rendkívül alapos és megfontolt alkotás, amely a modern opera és a modern zenés történelemnek egy mérföldköve” – mondta a rendező. A szereplők egyetértettek abban, hogy a mű megosztó lehet, aki elmegy és megtekinti az előadást, azt vagy magával ragadja a hangulata vagy épp ellenkezőleg, ezt mindenkinek maga kell eldöntenie.

Szép Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutató előtt fél órával lehetőség lesz beszélgetni az opera rendezőjével, Szabó Emesével és Alfred Caron francia muzikológussal. Mint azt már megírtuk, az előadás ideje alatt az opera felügyeletet biztosít a gyerekek számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?