Felvételit hirdet Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

A Kolozsvári Magyar Opera meghallgatást szervez jó zenei hallással és tiszta hanggal rendelkező gyermekek számára – tájékoztat az intézmény sajtóközleménye.

A kórus Erdély-szerte kívánja népszerűsíteni repertoárjával a gyermekkórusokra írt legszebb műveket, illetve a csapat tagjai alkalmanként az opera előadásaiban is szerepet kapnak. Ezúttal két korcsoportban is várják a tehetséges gyermekeket: 7-11 évesek (gyermekkórus) és 12-16 éves korosztály (ifjúsági kórus).

„Nagy öröm számomra látni, hogy a gyermekkórus fennállásának hat évében felcseperedett, sőt kinőt egy generáció, akinek szellemi és kulturális fejlődéséhez jómagam igazgatóként és magánemberként is hozzájárulhattam. Nagyon hálás vagyok a gyerekeknek és a szülőknek amiért bíznak bennünk, és szeretik a Kolozsvári Magyar Operát” – nyilatkozta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Fotó: az opera sajtóirodája

„A mi csapatunkban nagyon szoros, akár életre szóló barátságok köttetnek, ez már nagyon sokszor bebizonyosodott az elmúlt hat év során. Érdemes kiemelni, hogy ebben a közegben nemcsak zenéről és színpadról tanulnak a gyerekek, hanem különleges odafigyelést is kapnak. Fejlődhet a zenei tudásuk, illetve lehetőség adódik színpadi adottságaik kamatoztatására is” – számolt be Kálló Krisztián, a gyermekkórus karnagya. Hozzátette: azt nehéz lenne pontosan megfogalmazni, hogy mit jelent Kolozsvár Magyar Gyermekkórusában énekelni, de sok-sok színes élményt, előadásokat, kirándulásokat, kiszállásokat és rengeteg mosolyt. „Erre törekszünk legjobb tudásunk szerint” – nyilatkozta a karnagy.

„2019 őszén kezdtük el az ifjúsági csoportot főleg azokkal a gyerekekkel, akik „kinőtték” a gyermekkórust, de tovább szerettek volna énekelni. Sajnos csak pár hónapot tudtunk működni következetes program szerint, ugyanis a pandémia visszafogta tevékenységünket, viszont így sem maradtak el kisebb fellépések. Most azt remélem és azt kívánom, hogy az ifjúsági csoport friss lendületet kapjon az új tagok csatlakozása által, és még jobban ki tudjuk elégíteni az opera repertoárját, saját produkciókat is színpadra állítva” – fejezte ki Fábián Apolka, az ifjúsági kórus karnagya.

Takács Aranka, a kórus vezetője elmondta, hogy a tudatos közösségformálás amelyet elejétől fogva célul tűztek ki, sikeresnek bizonyul, hiszen a pandémiás lezárások ellenére a gyerekek együtt maradtak, törődtek egymással, a kórusban kötött barátságok a kórustevékenységek keretein kívül is szorosan megmaradtak.

 „Habár néha nagyon megterhelő a gyerekeknek és a karvezetőknek a felénk érkező kéréseket honorálni, az elhivatottság, az előadások felépítésének munkafolyamata és a színpad iránti szeretet minden fáradságot felülmúl, az előadások utáni taps és együttlét pedig mindenki szívét örömmel tölti el, többszörös értelmet adva a munkának. Ezeket az élményeket a gyerekek csak az opera vagy a színház világában élhetik meg. Mi arra buzdítunk minden énekelni tudó és szerető gyermeket, hogy csatlakozzon ehhez a szép és színes művészi világhoz! – bíztat a kórusvezető.

Azok a gyerekek, akik szeretnének részt venni a meghallgatáson, 2022. szeptember 14-én, szerdán, délután 16.00 óráig jelentkezhetnek sms-ben a 0740-184820-as telefonszámon, illetve a magyargyermekkorus@gmail.com e-mail-címen. Az intézmény kéri, hogy az üzenetben írják meg a gyermek nevét, életkorát, a szülő vagy kísérő telefonszámát, e-mail-címét. A meghallgatások sorrendjét szeptember 15-én 10 órakor teszik közzé az intézmény weboldalán, a felvételi pedig aznap 15 órától kezdődik. A meghallgatás feltételei: két gyermekdal vagy népdal éneklése és zenei képességek felmérése (ritmus- és memóriagyakorlat). Az eredményeket szeptember 16-án, 10 órakor közlik a Kolozsvári Magyar Opera honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?