Kolozsváron és Marosvásárhelyen is fellép Miklósa Erika a Traviata főszerepében

Miklósa Erikával a főszerepben mutatja be a Traviata című, világhírű Verdi-operát a Kolozsvári Magyar Opera. Az előadás csütörtökön tekinthető meg Kolozsváron, szombaton pedig Marosvásárhelyen.

Miklósa Erika magyarországi koloratúrszoprán Violetta Valery szerepében látható a produkcióban, Pataki Adorján Alfred Germont, míg Balla Sándor Georgio Germont szerepében lép színpadra. A rendkívüli Traviata-előadást Gombár Annamária állította színpadra, vezényel Jankó Zsolt.Az előadást csütörtökön este fél héttől tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Magyar Operában, szombaton pedig este hattól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

1847 és 1852 között Giuseppe Verdi hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával, a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felső tízezret jelenti.

Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.

Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-műét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán-, Alfredo tenor-, Germont baritonszólama a hírnév biztos garanciája lehet.

Mivel a lehető legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye. Erre gondolhatott a Maestro is, amikor néhány év múltán – arra a kérdésre, hogy melyik operáját szereti legjobban – azt válaszolta: ,,Szakmabeliként a Rigolettót, műkedvelőként a Traviatát.”

Kapcsolódók

Kimaradt?