Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán ismét Kolozsváron lép fel

Ismét fellép a Kolozsvári Magyar Opera színpadán Miklósa Erika. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekesnő Violetta Valery-t alakítja Giuseppe Verdi Traviatájában.

Október 14-én, csütörtökön 18:30-tól az opera ismét műsorra tűzte a Traviátát. 1847 és 1852 között Giuseppe Verdi hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával, a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felső tízezret jelenti. Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.Fotók: Kolozsvári Magyar Opera

Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-művét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán-, Alfredo tenor-, Germont baritonszólama a hírnév biztos garanciája lehet. Mivel a lehetõ legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye. Erre gondolhatott a Maestro is, amikor néhány év múltán – arra a kérdésre, hogy melyik operáját szereti legjobban – azt válaszolta: ,,Szakmabeliként a Rigolettót, műkedvelőként a Traviatát.

Violetta Valery szerepében a nemzetközileg elismert Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekesnőt, Miklósa Erikát hallhatja a nagyközönség. Flora Bervoix szerepét Duffner Melinda alakítja. A csütörtöki előadáson a társulat neves művészei lesznek az énekesnő partnerei, Alfred Germont szerepében Pataki Adorján, Georges Germont, az apa szerepében Balla Sándor lép színpadra. Az előadás karmestere Kulcsár Szabolcs (debüt).

További szerepekben láthatók: Mányoki Mária (Annina, Violetta szobalánya), Dobrița Roland (Gaston vicomte, debüt), Sándor Árpád (Douphol báró), Kovács Ferenc (D’Obigny marquis), Szilágyi János (Grenvil doktor), Rigmányi István (Joseph, Violetta inasa), Mányoki László (Lakáj), Veress László (Levélhordó).

Az előadás díszlettervezője Venczel Attila, jelmeztervezője Witlinger Margit, koreográfusa Mîndruțiu Mihail, a koreográfus munkatársa Rusu P. Gabriela, a karigazgató Kulcsár Szabolcs, a hangversenymester Barabás Sándor, Ferenczi Endre, az ügyelő Venczel Péter, a súgó Kostyák Júlia, a krrepetitor Nagy Gergő és Incze G. Katalin. Az előadást  Gy. Tatár Éva rendezte, munkatársa Gombár Annamária.

A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás, illetve a személyi igazolvány felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról. Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?