Az eddigi legnagyobb vokálszimfonikus koncerttel indul vasárnap a Szent György napok

Vasárnap kezdődik az idei Szent György Napok kulturális hete. A 30. városnapok méltó kezdéseként Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb vokálszimfonikus hangversenyére kerül sor helyi és vendégelőadók összefogásával. Vasárnap este a Sepsi Arénában, Giuseppe Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, ami nemcsak a műfaj megkerülhetetlen darabja, de egyben a zeneszerző egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott műve.

Szilágyi Herbert Zsolt, az előadás ötletgazdája és zenei vezetője rámutatott: Verdi Requiemje egy monumentális egyházzenei alkotás, de túlnő az egyházi szertartás keretein, ezért a kezdetektől főleg koncertdarabként játsszák. A zenemű eredetileg az operairodalom másik óriásának, Gioachino Rossininak gyászmiséje kellett volna legyen, hét tételből áll, és az volt az elképzelés, hogy ezeket más-más zeneszerző komponálja meg. Miután ez meghiúsult, Verdi egymaga írta meg a darabot, amelyet az ő vezényletével 1874-ben mutattak be hatalmas sikerrel. A Requiemet azóta folyamatosan játsszák, jóllehet éppen monumentalitása miatt, előadása még a világ nagy koncerttermeiben is komoly erőfeszítéseket igényel.

Fotó: Codra Botond

Sepsiszentgyörgyön hét zenekar, hat kórus és négy szólista, összesen közel 200 művész előadásában szólalnak meg a dallamok. Fellépnek a Vox Humana, Laudate, Canticorum, valamint a Pro Musica és a Voces kórusok tagjai, hozzájuk csatlakozik a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai. Szólisták: Anda Pop szoprán, Sebestyén-Lázár Enikő mezzoszoprán, Bartos Barna tenor, Lőfi Gellért bariton és a karmester Werner Gábor lesz. A 30. Szent György Napok nyitóhangversenyére vasárnap 19 órától kerül sor a Sepsi Arénában. Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában lehet vásárolni.

Idén, április 23. és 30. között 30. alkalommal szervezik Erdély egyik legnagyobb városnapját, a Szent György Napokat. Április 23-ától 27-éig, vasárnaptól csütörtökig a hagyománynak megfelelően a „kulturális hét” zajlik, amikor a város művelődési intézményeiben kínálnak színházi, zenei, irodalmi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat. Ezt követően április 28. és 30 közt zajlik a fesztiválhétvége, amikor számos szabadtéri helyszínen kínálnak minden zenei ízlést kiszolgáló könnyű- és komolyzenei koncerteket, változatos kulturális és ifjúsági programokat, utcazenét és bulikat. A sepsiszentgyörgyi városnapok részletes programját ide kattintva olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?