A nosztalgia jegyében szervezik meg idén a 30. Szent György Napokat

Idén április 23. és 30. között tartják meg a jubileumi, 30. alkalommal szervezendő és Erdély egyik legnagyobb városnapját, a Szent György Napokat. Knop Ildikó, a sepsiszentgyörgyi városnapok koordinátora az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, „nosztalgia kiadásban” gondolkodnak, ugyanis a 30. évforduló jó alkalom visszatekinteni arra, ami közönségkedvenc volt az elmúlt esztendők során. Az idei Szent György Napokon megtartják mindazt, ami az elmúlt esztendőkben bevált, de visszahoznak olyan elemeket is, amik az évek során lassan kimaradtak.

Knop Ildikó szerint az idei városnapokon ráerősítenek a tavaly már kipróbált és bevált „Made in Sepsi” eseményre, és újra színpadra állítanak olyan, jelenleg is működő vagy erre az alkalomra újra összeálló helyi zenekarokat, amelyek az elmúlt három évtizedben meghatározó koncertet adtak a rendezvényen. Emellett a „Made in Sepsi” eseményt kiterjesztik a helyi képzőművészekre és más alkotókra is, így minél szélesebb körben kívánják felmutatni a helyi értékeket.

Fotók: Vargyasi Levente

A Maszol érdeklődésére, hogy ha idén hangsúlyos lesz a helyi zenekarok és alkotók jelenléte a városnapokon, kiknek a fellépésére lehet számítani, a szervezők azt válaszolták: a programok most vannak alakulóban és zajlanak az egyeztetések, ezért a helyi fellépők neveit és a produkciókat a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

Arénakoncert és tűzijáték

Április 23-ától 27-éig, vasárnaptól csütörtökig a hagyománynak megfelelően a „kulturális hét” zajlik majd, amikor a város művelődési intézményeiben kínálnak színházi, zenei, irodalmi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat. Ezt követően április 28. és 30 közt tartják meg a fesztivál hétvégét, amikor számos szabadtéri helyszínen kínálnak minden zenei ízlést kiszolgáló könnyű- és komolyzenei koncerteket, változatos kulturális és ifjúsági programokat, utcazenét és bulikat.

A hagyomány szerint egy komolyzenei nyitókoncerttel indul a Szent György Napok. Knop Ildikó szerint több mint 150 neves erdélyi és sepsiszentgyörgyi zenészből és kórusokból, valamint a művészeti líceum zeneszakos diákjaiból álló formáció Verdi Requiemjét játssza a Sepsi Arénában. Bár a Szent György napi nyitókoncertnek az elmúlt években a Krisztus Király katolikus templom adott otthont, ezúttal a nagyszámú fellépő és nagyobb befogadóképessége miatt idén a Sepsi Arénába költöztetik az eseményt.

A városnapok koordinátora hozzátette: évről évre vita van arról, hogy szükséges vagy sem a Szent György Napokat lezáró tűzijáték, és voltak évek, amikor erre nem került sor, idén úgy döntöttek, hogy ismét látványos tűzijátékkal zárják az eseményt.     

Idén elhozzák a pandémia miatt elmaradt előadásokat 

Az első Szent György Napokat 32 évvel ezelőtt szervezték meg, ám a koronavírus-járvány miatt két évig nem kerülhetett sor rá. Knop Ildikó szerint azonban voltak az elmaradt rendezvényekre is leszerződött előadók, akiknek fellépésére idén kerül sor. Ilyen lesz a nemzetközileg elismert, magyarországi újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című előadása április 26-án a Sepsi Arénában. A világklasszis artistákat felvonultató, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző előadás az ember és az anyaföld kapcsolatát állítja fókuszba.

A városnapok fesztiválhétvégéjén a főtéri főszínpadon többek között a népszerű magyarországi rockegyüttes, az Ossian koncertezik, de fellép a Moldova köztársaságbeli The Motans nevű előadó és az osztrák Waldeck együttes, amely zenéjében ötvözi a szvinget, tangót, dubot, reggae-t és a dzsesszt.

Az ifjúság „bázisa” lesz a volt dohánygyár

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: a fiataloknak szánt programokat ismét a volt dohánygyár udvarán és néhány épületében rendezik be, akárcsak tavaly. A szervező csapat viszont kicserélődött és idén nem Ifjúsági Udvarnak hanem The Base-nek, vagyis az ifjúság bázisának nevezik a helyszínt, amely hangsúlyosan a fiatalokból álló sepsiszentgyörgyi zenekaroknak és előadóknak biztosít fellépési lehetőséget.

A Kónya Ádám Művelődési ház udvarán ismét berendezik a Közösségi Színpadot, ahol délelőttönként a helyi iskolák, óvodák, illetve ifjúsági csoportok és együttesek mutatnak be műsort, esténként pedig dzsessz-, blues- és világzenei koncertekre kerül sor. Idén is megszervezik a hagyományos kézműves vásárt és lesz utcazene is, tette hozzá Knop Ildikó, aki szerint ismét visszahozzák a Szent György Napi gyermekvárost. Az Erzsébet parkban, a tó környékén és a sétányokon civil szervezetek biztosítanak gyerekfoglalkozásokat.

„A Szent György Napok a találkozásokról szól. Nincs értékesebb ebben a mai, megbolondult világban annál, hogy tudjunk találkozni barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy tudjuk, hogy van kire számítsunk. Ez a mi ünnepünk”, fogalmazta meg Antal Árpád. A polgármester hangsúlyozta: idén kiemelten a helyi értékekre, a helyi művészekre, az összefogásra fektetik a hangsúlyt, noha a városban kezdődő sok beruházás miatt idén kevesebb pénz jut a rendezvényre.

Folyamatosan frissül a Szent György Napok honlapja és a következő időszakban számos nosztalgiafelvételt tesznek közzé a városnapok Facebook oldalán is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?