Premier: Hat szereplő szerzőt keres a Tomcsa Sándor Színházban

A március 9-én esedékes premierről tájékoztatta sajtó képviselőit a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.  Nagy Pál igazgató ugyanakkor elmondta, hogy januárban felkérte művészeti vezetőnek társulat színészét, Barabás Árpádot, ezzel egy féléves űrt töltve be, hiszen művészeti vezető nélkül egy színház nem tud sokáig sikeresen működni.

A Luigi Pirandello tollából származó Hat szereplő szerzőt keres című dráma bemutatójára március 9-én kerül sor, amelyet Anca Bradu neves rendező, a romániai színházi élet egyik jeles képviselője visz színpadra. Az Uniter-díjas művész a hazai rendezőnők élvonalában foglal helyet, aki 12 évvel korábban már rendezett a székelyudvarhelyi teátrumban egy Shakespeare-darabot.

Fotók: Tomcsa Sándor Színház

Barabás Árpád szerint egy kisebb színház életében nagyon fontosak azok az alkalmak, amikor nehezebb, klasszikus szöveggel dolgoznak, hiszen az egy fokmérője lehet annak, hol tart jelenleg az adott színházi társulat. Márpedig a Hat szereplő szerzőt keres Pirandelo egyik mesterműve, a világirodalom remeke.

Anca Bradu örömét fejezte ki, hogy visszatérhetett az udvarhelyi színházhoz, és mint mondta, külön örül annak, hogy az eltelt 12 évben számos tehetséges fiatal színésszel gazdagodott a társulat. Az alkotó sokat rendezett magyarországi, illetve erdélyi magyar színházaknál, így Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, és ezen munkái alatt felfedezte a magyar színházi világban fellelhető sajátos művészeti energiát. „A magyarokra jellemző, hogy nagyon technikai színészek, hiszen a magyar oktatás nagy komolyságra, fegyelemre neveli őket a színpadi mozgásban, a hangképzésben, a testi megnyilvánulásokban, a muzikalitásban. A román színházi élet ezzel szemben lényegesen spontánabb, több benne az improvizáció a latin gyökereknek köszönhetően” – fogalmazta meg a rendező, akinek igazi kihívást jelent az interkulturalitás ilyen szintű megtapasztalása, és elmondása szerint lehetőséget és gazdagságot lát az etnikai határok átlépésében.

Luigi Pirandello egyike a nagy, neves jelenkori alkotóknak, aki előszeretettel használja a színház a színházban művészi eszközt. A Hat szereplő szerzőt keres című drámájában is betekintést enged a néző számára az intim színházi laboratórium világába, ahol éppen egy előadás készül, és megjelenik hat személy, akik egy még el nem készült előadás szereplőinek vallják magukat. A nézőtér és a színpad tükörré változik, amiben szereplő és színész megláthatják egymás és a maguk sorsát. A valóság és fikció szembe kerül egymással, amelyben a vita mindig a valóság javára dől el, hiszen a szereplők is azt állítják magukról, hogy valóságosak. Kérdésként tevődik fel, hogy milyen eszközökkel tud a színház meggyőzőbb lenni a való életnél, az előadás végére magának a nézőnek kell eldönteni, hogy érzései szintjén melyik győzte meg jobban: a színházi- vagy a valódi világ.

Az újonnan kinevezett művészeti vezető szerint a világjárvány után szükséges egy olyan előadást játszani, amely önmagunkra mint színházra reflektál, nem csupán a minket körülvevő világra, és így a színház létjogosultságáról szól. Ez a produkció egy meghívás is egyben a nézők irányába, hogy újra jöjjenek színházba.

A március 9-én 19 órai kezdettel sorra kerülő bemutatóra a Tomcsa Sándor-bérlettel rendelkező nézőket várják, a másnapi előadás pedig a Nyirő József-bérletház kínálatában szerepel. A további előadásokra áprilistól kerül sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?