Színházi nevelési előadást mutat be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Új, 7–8. osztályos diákoknak szóló színházi nevelési előadást mutat be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház #kivagyok címmel. Az improvizációs előadás cselekménye a dramaturg, valamint a színészek ötleteire, egyéni tapasztalatára épül.

Színházi nevelési előadást mutat be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Az új produkciót Nagy Pál igazgató, Dálnoky Réka művészeti vezető, valamint a Nyitott Kör részéről Meszlényi-Bodnár Zoltán rendező ismertette sajtótájékoztatón.

Az előadás a 7–8. osztályos diákoknak szól, a szerelem, valamint önazonosság témakörét dolgozza fel, és a #kivagyok címet viseli. Amint a rendező elmondta, a címválasztás két értelemben is találó, hiszen a kamaszok ebben a korban kezdik keresni önmagukat, és teszik fel a kérdést: ki is vagyok valójában? „Amikor a szerelemmel kapcsolatba kerülünk, magunkat tanuljuk, és ettől néha kivagyunk” – fogalmazott a rendező.Fotók: Tomcsa Sándor Színház

Ahhoz, hogy reális képet alkossanak arról, hogy Székelyudvarhelyen a diákok hol tartanak, és hogyan vélekednek a szerelemről, az alkotócsapat kérdőívet állított össze, amelyet az érintett tinédzserek anonim tölthettek ki. A minden általános iskolába eljuttatott kérdőív jellemzően nyitott fogadtatásra talált, így a végül 579 beérkezett válasz kellőképpen releváns volt ahhoz, hogy segítsen a történet szálának kibontakozásában.

Amint a rendező és a művészeti vezető egyaránt hangsúlyozta, ez egy improvizációs előadás, amelynek cselekménye a dramaturg, valamint a színészek ötleteire, egyéni tapasztalatára épül, sőt Dimén-Varga Tünde iskolapszichológus bevonásával, az ő szakmai tanácsaira alapozva még életszerűbbé válik a történet. Az előadás második részében a diákok aktív részvételével folytatódik a cselekmény, ezért mindegyik előadás teljesen különböző lesz.

Az előadásokra minden alkalommal egy osztályt várnak, a helyszín pedig a művelődési ház előtere, ugyanis cél volt, hogy a serdülőket kiszakítsák az iskolai környezetből, és komfortosan érezzék magukat ahhoz, hogy felszabadultan, tevékenyen részt vegyenek a történet alakításában.

Dálnoky Réka szerint ez egy kevéssé ismert műfaj, amire nagyon nyitott a székelyudvarhelyi közönség. Az előadások után fontos, hogy a kísérő pedagógus vezetésével kiértékelő beszélgetés zajlik majd, ahol a diákok elmondhatják egyéni észrevételeiket, gondolataikat. Ugyanakkor, mivel szándékunk ezt az előadást minél több diákhoz eljuttatni, az előadások ingyenesek lesznek – összegezte Nagy Pál, igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?