Száll a kakukk fészkére – bemutatóval indul az év a Tomcsa Sándor Színházban

Először viszi színre Ken Kesey híres regényének feldolgozását, a Dale Wasserman által színpadra álmodott Száll a kakukk fészkére című kétfelvonásos drámát a székelyudvarhelyi színház.

2022. január 6-án, csütörtökön, 19 órától mutatja be a Tomcsa Sándor Színház társulata a Száll a kakukk fészkére című előadást, a társulattal korábban több produkción is együtt dolgozó Vladimir Anton rendezésében. A premierre érvényes a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet, közölte a színház.

Az előadás látványtervezője Romolus Boicu, a produkciót dramaturgként a társulat művészeti vezetője, Dálnoky Réka jegyzi, a videó-installációk Ana-Bianca Tudorică munkái. Bromden szerepében Nagy Csongor Zsolt, a Tomcsa Sándor Színház egykori tagja lesz látható, aki jelenleg a szatmárnémeti Harag György Társulat színésze.Fotók: Kelemen Kinga

A rendező a darabválasztás kapcsán kiemelte, hogy az előadásban elsősorban az empátiára fektette a hangsúlyt, hiszen: „A humán szolidaritás jelenleg egy igen aktuális téma, mivel az emberek már nem hallgatják meg egymás véleményét… végül is, ez az út egy irányba vezet, és pedig oda, hogy: az ember meggyűlöli az embert.”

A történet egy elmegyógyintézetben játszódik, ahol a hétköznapok kontrollált és kiszámítható egymásutániságát egy új páciens érkezése zavarja meg. McMurphy faragatlan, de élettel teli viselkedése a feje tetejére állítja a megszokott viszonyokat, merészen áthágja az intézmény szabályait, lázad és provokál. Ő az egyetlen, aki még nem törődött bele a helyzetébe. A többi beteg lassan vezetőként tekint rá és lelkesen bátorítják az elnyomó rendszer szimbólumává vált Ratched nővér elleni harcában. A tétek egyre nőnek, a remény egyre veszélyesebb, míg lassan kirajzolódik az ember alapvető kiszolgáltatottsága és tehetetlensége az elnyomó gépezettel szemben.

Szereposztás:
McMurphy: Barabás Árpád
Ratched nővér: Mezei Gabriella
Bromden: Nagy Csongor m.v.
Dale Harding: Dunkler Róbert
Flinn nővér: László Kata
Billy Bibbit: Jakab Tamás
Martini: Esti Norbert
Cheswick: Tóth Árpád
Scanlon: Szűcs-Olcsváry Gellért
Ruckly: Pál Attila
Dr. Spivey: Wagner Áron
Candy: Nagy Xénia-Abigél
Sandra: Sepsi Melinda

A Száll a kakukk fészkére bemutatójára és a január 7-ei (Kovács György bérlet), 27-ei (Haáz Rezső bérlet) és 29-ei előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában. A helyek korlátozottak, jegyek kizárólag elővételben válthatók a jegypénztárban hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között. Tel: +40 266 212131.

A színház felhívja a nézők figyelmét, hogy az érvényes járványügyi korlátozások értelmében, a színház épületébe a 12 év feletti személyek a következő névre szóló, dátummal ellátott u.n. zöld igazolvány felmutatásával léphetnek be:

  • SARS-CoV-2 elleni, QR-kóddal ellátott oltásigazolással (melynek érvényessége a teljes oltási program befejezésétől számított 10 nap után kezdődik);
  • a SARS-CoV-2 fertőzésen való átesésről szóló igazolással (amely a megfertőződéstől számított 15. nap és 180. nap közötti periódusban érvényes).
    16/9 vagy 1920x1080
    CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?