Teltházzal búcsúztatják az óévet az erdélyi színházak – az ünnepi programot szemléztük

Bár korlátozásokkal és kis nézőszámmal, 2021-ben, egy év kihagyás után ismét megtehetjük, hogy színházban búcsúztatjuk az óévet. Nem csoda, hogy az erdélyi előadások – köztük több friss bemutató – nagy része már teltházas, a legtöbbet azonban január elején megismétlik, így utószilveszterre még beszerezhetünk egy-egy színházjegyet. Mutatjuk a kínálatot.

A Csíki Játékszín a nemrég bemutatott, újragondolt, a világjárvány kontextusába helyezett, nem csak operett-rajongóknak ajánlott Csárdáskirálynőjét csütörtökön, 30-án este héttől játssza ismét, de erre az előadásra már elfogytak a jegyek. Sebestyén Aba rendező régi alkotótársát, Székely Csabát kérte fel a darab „leporolására”, a színpadképért pedig Bodor Johanna koreográfus, Sós Beáta díszlettervező és Hatházi Rebeka jelmeztervező felel. Az előadást január 6-án és 7-én lehet még elcsípni.Csárdáskirálynő | fotó: Csíki Játékszín

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata december 31-én 18 órakor Neil Simon Furcsa pár című, barátságról, kapcsolatokról, magányról és elfogadásról szóló komédiáját játssza, Lendvai Zoltán rendezésében, aki korábban is dolgozott már a társulattal. A szokatlan barátság története szintén kapcsolódik a járványhoz, amely rávilágított a segítségnyújtás fontosságára, de a kényszerű összezártság hátrányaira is. A helyek száma korlátozott.Furcsa pár | fotó: Tomcsa Sándor Színház

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a Pierre de Mariveaux darabjából Visky Andrej átirata és rendezése nyomán született Szeretőket mutatja be 30-án, de az előadásra már elfogytak a jegyek. Januárban legközelebb a gyermekeket várják, 11-én és 12-én a négy éven felülieknek szóló Minden egér szereti a sajtot című előadásuk lesz műsoron.

Bemutatóval zárja az évet a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum: Kolcsár József Claude Magnier Oscar című darabját állította színpadra. A csütörtöki előbemutatóra és a pénteki bemutatóra már elfogytak a jegyek, január 3-án és 4-én azonban még megnézhető a Bertrand Barnier gazdag párizsi szappangyáros kalandjairól szóló előadás. A beharangozóból idézünk: „Barnier úr élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Mindazok, akik meglátogatják – a fiatal könyvelő, a felesége masszőrje, a lánya, aki valójában nem is a lánya, vagyis tulajdonképpen igen, de mégse…, rádöbbentik arra, hogy lányos apának lenni nem is olyan egyszerű dolog.”Oscar | fotó: Udvartér Teátrum

Sepsiszentgyörgyön teltházas ugyan a Tamási Áron Színház szilveszterkor műsorra tűzött Tóték című előadása, a január negyedikei alkalomra azonban még kaphatók jegyek. „Egy bizarr alapötlet, néhány különös figura, és az abszurd határát feszegető groteszk helyzetek hosszú sora, melyek alatt az ember dől a nevetéstől, de közben érzi, hogy valójában a második világháború tragédiáját látja” – jellemzi a színház közleménye a művet, amelyet Bocsárdi László állított színpadra.

Bemutatóval búcsúztatja az óévet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is, ráadásul azzal a Molnár Ferenc darabbal, amellyel elődje, a 75 éve alapított Székely Színház indult. A doktor úr című bohózatot Keresztes Attila rendezte, és az év végi előadásokra nem, a január 4-i, 5-i és 6-i előadásokra azonban még van hely. „Dr. Sárkány, a jónevű, sikeres ügyvéd és Puzsér, a szimpatikus betörő a társadalom két végletét képviselik, ám szinte szimbiózisban élnek: az ügyvéd húzza ki folyton a bajból védencét, miközben ő maga hírét elsősorban a Puzsér védelmében bevetett ügyvédi bravúrjainak köszönheti. Amikor egy napra szerepet cserélnek, fejre áll körülöttük a világ” – olvasható a beharangozóban.

Kolozsváron korábban bemutatott előadásokat tűzött ismét műsorra év végén mind a Kolozsvári Magyar Opera, mind a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az operában csütörtökön, 30-án, illetve január 9-én ifj. Johann Strauss A denevér című, három felvonásos operettje látható, amelyet Szabó Máté rendezett. Orlovszkij herceg álarcos báljára mindkét alkalommal bejuthatunk, ha sietünk a jegyvásárlással. A színháznak jut ezúttal a színpad és a nézőtér szilveszter estéjén, amikor szintén zenés darabot, a Hegedűs a háztetőn című musicalt adja elő a társulat, a főszerepben Bogdán Zsolttal. Béres László rendezésére van még néhány szabad hely, legközelebb pedig január 29-én látható.Hegedűs a háztetőn | fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

A partiumi színházakban is bemutatók lesznek az év utolsó napjaiban. A nagyváradi Szigligeti Színház társulata Huszka Jenő Gül Babáját mutatja be Forgács Péter rendezésében. Az operett egyrészt szerelmi történetet mutat be, a háttérben éles etnikai-vallási konfliktussal. „Mind a fiatalokkal, mind pedig a bölcs Gül babával könnyen lehet azonosulni, olyannyira, hogy azt gondolom, ha ezt az előadást végignézzük, megtisztulunk. Ezzel a jó érzéssel tudjuk majd belevetni magunkat a szilveszter végtelen örömébe” – ajánlotta az előadást a rendező. A csütörtök esti főpróbára, illetve a január 2-i és 3-i előadásokra vannak még szabad helyek.

A szatmárnémeti Harag György Társulat 2021 szilveszterén a második, amelyik Lendvai Zoltán rendezését játssza a székelyudvarhelyi mellett. Az Anconai szerelmesek című zenés vígjátékot december 29-én 18 órától mutatják be, december 30-án és 31-én is játsszák, de aki az év végi előadásokról lemarad, válthat belépőt a január 4-i és 5-i előadásokra. „Az előadásban megtalálunk mindent, ami a hamisítatlan olasz hangulatot jellemzi: tengerparti üdülőhelyet, kávézót, pizzát, összegabalyodott szerelmi szálakat és fülbemászó dallamokat. A 70-es évek népszerű olasz slágerei hangzanak el: Ciao Bambina, Volare, Felicita, L’italiano, szóval sok-sok slágeren keresztül kell túljutniuk az anconai szerelmeseknek, amíg elérnek a happy endhez” – olvasható az ajánlóban.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legközelebbi előadása január 7-én lesz, az Arthur Kopit és Maury Yeston darabja nyomán, Györfi Csaba rendezésében korábban már bemutatott Kilenc. „Teremthet-e a képzelet találóbb valóságot annál, mint ami körülvesz minket? Ha életünk bizonyos pillanatait egy filmmé tudnánk varázsolni, milyen lenne ez a film? Guido Contini, a jobb napokat látott olasz filmrendező képzeletbeli mozija nem más, mint egy zenés-táncos musical-kavalkád, melyben saját szakmai és magánéleti válságát kívánja műalkotássá formálni. Azonban mindeközben nem veszi észre, ahogy szépen lassan elmosódik a határ film, fantázia és valóság között” – olvasható a színház beharangozójában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?