Glamúr, szerelem és szatíra – az erdélyi színházak szilveszteri műsorát szemléztük

Utolsó pillanatban is megvásárolható, nem termel felesleges szemetet, ráadásul közösségi élmény: remek karácsonyi ajándékötlet a színház- vagy operajegy. Az erdélyi kínálatot szemléztük azok számára, akik élnének ezzel a lehetőséggel, vagy szívesen ülnének be maguk egy-egy előadásra a december végi lazulás közepette. Találtunk klasszikusokat, mint az Elveszett levél, a Tóték vagy A denevér, idén sem maradnak el a szórakoztató műfajok olyan toposzai, mint a nyomozás vagy a félreértésekkel, kusza szerelmekkel teli báli zűrzavar, és újdonság például, hogy Sepsiszentgyörgyön operettet láthatnak a műfaj kedvelői.

Csíkszereda

A karácsony és szilveszter közötti hétvégén, péntektől hétfőig minden este lesz előadás a Csíki Játékszínben, ismét műsorra tűzik a 2018-as ünnepi időszakban is játszott Mágnás Miskát (r. Kányádi Szilárd), a szeptemberben bemutatott Rokonokat (r. Parászka Miklós), a tavasszal bemutatott Ásókapát (r. Bartalis Gabriella) és a legfrisebb előadást, A gálát (r. Györfi Csaba), amely a beharangozó szerint társadalmi és színházi szatíra egyszerre, „nonverbális örömjáték, melyben a tér és idő fogalma kitágul, átértelmeződik. Emelkedett, modern rítus, melyben a mindenkori ember jellemének sokszínűsége kerül a középpontba”. Az előadások közül a Rokonokra és A gálára lehet még jegyet kapni.

Székelyudvarhely

December 29-én, vasárnap Pásztor Márk Cseh Tamás estjére ülhetnek be a székelyudvarhelyiek, szilveszter estéjén, 31-én 19 órától pedig a december 19-i bemutató után ismét játsszák I. L. Caragiale legismertebb komédiáját, az Elveszett levél - zenés! vígjáték? című előadást a Tomcsa Sándor Színházban. A klasszikus színdarabot a Bodor Ádám és Seprődi Kiss Attila fordításaiból összeálló szövegkönyv alapján rendezte Albu István. Mint az alkotók írják, az előadást „a valóságunk ihlette, de konkrétan senkire nem mutogatunk ujjal. Mert végülis a miénk a felelősség, hogy kivel engedjük képviseltetni magunkat a közéletben. Ebben a zenés (!) vígjátékban (?) kisember és nagyember, román és magyar, nő és férfi, politikus és (nem) politizáló választópolgár egyszerre van színpadon, és a legszimpatikusabb énjüket mutatják.” A szilveszteri előadásra a jegyek 50 lejbe kerülnek.

Gyergyószentmiklós

A karácsony és szilveszter között péntek-szombat-vasárnap lesz előadás a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban. December 27-én, pénteken Tamás Boglár egyéni előadása, a Persze látható, 28-án, szombaton egy 2015-ös előadás, a Kövekkel a zsebében (r. Csuja László), vasárnap este pedig a szeptemberben bemutatott Tóték (r. Florin Vidamski). „A gyergyói Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen” – olvasható a beharangozóban. Jegyek még mindhárom előadásra kaphatóak.

Kézdivásárhely

A kézdivásárhelyi színház új névvel és a Hajmeresztő című interaktív előadással zárja az évet. Paul Pörtner darabját Barabás Árpád állította színpadra. Amint a leírásból kiderül, az előadás nem más, mint egy közös nyomozás: „Isabel Czerny, a világhírű zongorista a Hajmeresztő Fodrászat felett lakik, éppen európai turnéjára készül, és lázasan gyakorol. Zongorajátékát mi a fodrászatból halljuk, és nem is sejtjük, hogy közben a művésznőt odafent kegyetlenül meggyilkolják. A nyomozók – akik folyamatosan figyelték az épületet – állítják, hogy a tettes csakis a fodrászatból mehetett fel a helyszínre, és miután végzett áldozatával, csakis a fodrászatba térhetett vissza. Azaz: a gyilkos közöttünk van.” A Hajmeresztőt december 30-án, 31-én és január 4-én is játsszák, a szilveszteri előadás ára 50 lej.

Sepsiszentgyörgy

A Tamási Áron Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkcióját, a Koldusoperát december 27-én, pénteken és 28-án, szombaton játsszák. Szilveszter napján pedig vendégtársulat lép fel: a budapesti Monarchia Operett Cintányéros cudar világ című operett-gáláját adja elő kétszer is, délután 5 órától és este 8-tól. A műfaj kedvelői „igazi magyaros hangulatú, pörgős gálaműsort” láthatnak, amelyben kánkán táncosnők, a bécsi keringő mesterei, tüzes spanyol dámák, muzsikus cigányok, a revük tollas csillogó nagyasszonyai, parasztlánykák és csikósok tűnnek fel. Az 5 órai előadásra 50, az estire 60 lej a belépő.

Nagyvárad

A Szigligeti Színház nagyoperett-bemutatót időzített szilveszterre, ami azért is különleges bemutató, mert ezzel próbálják ki a teátrum frissen átadott forgószínpadát. Jacobi Viktor darabját, Sybillt Tárnoki Márk rendezte. Sybill híres francia színésznő, aki egy jövő nélküli szerelem elől menekül egy orosz kisvárosba. Petrov hadnagy a katonai szolgálat elől menekült, hogy Sybillel lehessen. Párizsban terveznek új életet kezdeni, de váratlan vendégek hiúsítják meg a próbálkozásukat. A báli forgatagban mindenki átváltozik, mindenki szerepet játszik, a párok felcserélődnek, az elfojtott vágyak felszínre kerülnek. És egyre nehezebb eldönteni, hol ér véget a játék, és hol kezdődik a valóság. A nagyszabású előadásban csaknem ötvenen, köztük tíz színművész, tizenöt fős tánc- és zenekar, valamint tizenkét tagú kórus lép színre. 70 és 100 lej között lehet jegyet váltani rá, de nem sok hely maradt, érdemes sietni.

Marosvásárhely

Bemutatóval készül szilveszterre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata is. A 19-20. század fordulójának legsikeresebb francia vígjátékszerzője, Georges Feydeau egyik bohózata, A hülyéje lesz műsoron, Sebestyén Aba rendezésében. „Lucienne, Vatelin felesége kapós nő, egyszerre próbálja őt megszerezni férje nős barátja, Pontagnac, és a nőcsábász Rédillon. A nő azonban hű férjéhez, soha nem csalná meg őt mindaddig, míg ez fordítva meg nem történne. Az udvarlók legnagyobb szerencséjére épp ekkor jelenik meg a színen Maggie, akivel a férjnek egykor Londonban viszonya volt. Innen kezdődően a bohózatban fejreáll a világ: némi zsarolás, számos hazugság, váratlan helyzetek, felfokozott ritmus és kész is a káosz…” – áll a beharangozóban. Az előadásra 60 lejbe kerül egy jegy, és néhány hely még elérhető.

Kolozsvár

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két stúdióelődására lehet még jegyet váltani a két ünnep közötti napokra: december 28-án a frissen bemutatott Alice az ágyban című Susan Sontag-darab, 29-én pedig a Nóra lesz műsoron.

30-án a Kolozsvári Magyar Operáé a színpad, este hattól egy igazi évvégi nagyoperettet mutatnak be: ifj. Johann Strauss A denevér című három felvonásos műve lesz műsoron. Érdekesség, hogy ezt a művet, ahogy néhány éve mindig, a Kolozsvári Román Opera is műsorra tűzi egy korábbi rendezésben, ez a változat december 29-én látható. A bonyoldalmas, szerelemmel, kalanddal és mókával teli történet Orlovszkij herceg maszkabálján játszódik. A földszintre szóló jegyek 50 lejbe, az erkélyre szólók 40 lejbe kerülnek.

Szatmárnémeti

A Pénz az égből című Ray Cooney vígjátékkal búcsúztatja a 2019-es évet a szatmárnémeti Harag György Társulat. „Az előadásban Henry Perkins épp a születésnapi vacsorájára siet, amikor egy szerencsés (?) véletlen folytán elcseréli táskáját – a hozzá kerülőben rengeteg bankó van, az összeg pedig vélhetően bűncselekményhez köthető. A férfi ezért megtartja a pénzt, amivel valóra válthatná álmait, ám ehelyett hazugságok és félreértések viharában találja magát, a rendőrség mellett pedig feltűnik a maffia, a rokonok, a barátok és egy pénzéhes hivatalnok is…” – olvasható a beharangozóban. Az előadás 29-én, vasárnap, 30-án, hétfőn és 31-én, kedden is látható, néhány jegy még mindenik napra kapható. A jegyek 25 és 50 lej között mozognak, szilveszter estéjére 35 és 75 lejes jegyek érhetőek el.

Temesvár

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház utolsó ezévi előadása a Micimackó lesz, amelyet 22-én, vasárnap 11 és 18 órától is előadnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?