Sárga Rózsa – Jókai-regényt állít színpadra a Maros Művészegyüttes

Jókai Mór Sárga rózsa című regénye nyomán állít színpadra táncjátékot a Maros Művészegyüttes.

Az író 1892-ben írt pusztai regénye majdnem etnológusi szemmel mutatja be a Hortobágy természet- és szokásvilágát. Könczei Árpád meghívott koreográfus-rendező ebből a vidéki világból, paraszti létből inspirálódott regénynek a drámai történetét dolgozta fel az általa rendezett táncelőadásban.

A szerelmi háromszög, azaz a két gyerekkori barát, Decsi Sándor és Lacza Ferkó, illetve Sándor szerelme, Klári története irodalmilag közismert. A történetben a néző a hortobágyi vérmérsékletet ismerheti meg, ahogyan annak értékrendje elkezdi irányítani a konfliktust.A Maros Művészegyüttes által közreadott felvételek

A regény szereplőit Jókai Mór természetbeni tulajdonságokkal ruházza fel: Sándor szenvedélyes, határozott, mint a lovak; Ferkó óvatos, fegyelmezett, mint a bika; Klári ritka és különös, mint a sárga rózsa. Az előadás alaphangulatát meghatározzák a pásztor világának, magányának csendjei, a pásztorférfiban dúló feszültségek, a némaságból súlyosan megfogalmazott szavak, az ember és a körülötte élő természet karakterformáló viszonya.

Az előadás alkotóit éppen ezek a szimbolikus, a görög drámákra emlékeztető toposzok inspirálták. A Maros Művészegyüttes Sárga rózsa című előadása ezeknek az ősi történeteknek, jelentéseknek, erőknek a hullámzása. Ennek a hullámzásnak a hordozója akar lenni a Hortobágy népdalai, néptáncai és népviselete.

Az előadásban a néző előtt bomlanak ki a szerelmi tragédia szálai, ugyanakkor feloldozást is talál, ahogyan azt a valóságban is tapasztaljuk. A bemutatót március 28-án, kedden 19 órakor tartják a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában. Az előadást április 18-án, kedden 19 órakor megismétlik. Előzetes helyfoglalásra a 0757/059–594-es telefonszámon van lehetőség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?