Tizennegyedik alkalommal szerveztek magyar községnapot Magyarlapádon

A Nagyenyedtől tíz kilométerre fekvő, népi hagyományairól híres településen, amelyhez szervesen hozzátartozik a Magyarbagóban és Magyarbecében élő magyar közösség, idén is sikeresen megvalósították az összefogás és kulturált kikapcsolódás érdekében ezelőtt másfél évtizeddel elindított eseményt.

A falunapok, amelyet idéntől községnapoknak neveztek el, október 6.és 8. között szólította meg a község magyarságát az együtt ünneplésre. A községnapok főszervezője a helyi RMDSZ volt, amelynek fiatal gárdája igyekezett a népzenét fókuszba helyezni a program kialakításakor.

Fotók: Szilágyi Anna

A rendezvények fő színtere az Ethnika Kulturális és Szabadidőközpont volt, amelynek csodálatos csűrjében és a kinti színpadon a néptáncelőadások és a koncertek, a műfüves futballpályáján a focimeccsek, tágas pázsitos udvarán pedig a gulyásfőző verseny zajlott. A program jól megmozgatta a lakosságot, a focimérközéseken tíz, a gulyásfőzésen kilenc csapat vett részt. Az iskolában Székely-Bányai Andrea óvónő, illetve Szilágyi-Székely Melinda és Demeter Enikő tanítónők kézműves foglalkozásokat tartottak, a réten pedig bicikli ügyességi versenyre került sor.

Péntek este egy szenzációs népzenei produkcióval, a Muzsikás koncertjével startolt a program. A népszerű, 1973-ban alakult, Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas zenekar, amelyik 2008-ban Sevillában megkapta a világ legrangosabb nemzetközi világzene elismerését, a World Music Expo WOMEX-díjat, számos érdeklődőt vonzott a helyszínre. A Lapádon fellépő zenekar összetétele Sipos Mihály (prímás), Porteleki László (prímás), Mester László (brácsa), Hamar Dániel (nagybőgő) volt.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Simon István Előd konzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa), aki október 6-ra reflektálva kiemelte: „A vértanukat akkor meg lehetett ölni, de áldozatukat eltörülni soha”. Magyarlapád megőrizte önazonosságát, hagyományait egy többségi tengerben, így adhat a gyásznap egyben ünnepre is okot. A konzul a továbbiakban a kultúra megtartó erejét hangsúlyozta, hozzátéve: „Számszerűen kisebbségben lenni nem annyit jelent, mint értéktelennek lenni, velünk számolni kell!”

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere is a vértanúk mához szóló üzenetét emelte ki: „Ők azért ontották a vérüket, mert fel merték emelni szavukat és küzdeni tudtak a szabadságért. Itt is vannak olyanok, akik mertek és mernek harcolni a lapádiak szabadságáért, merjük rájuk bízni a jövőnket!” - mondta, majd méltatta a fiatal RMDSZ-es csapatot, amelyik felvállalta a községnapok megszervezését. Turzai Tímea, helyi RMDSZ tanácsos, a szervezők nevében megköszönte a megyei szervezet támogatását, a magyarlapádiak bizalmát és a szervezésben nyújtott segítséget.

Zene minden mennyiségben

A kiváló népzenei és néptáncprodukciók sora vasárnap folytatódott, az ünnepi istentiszteletet követően. Elsőként a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes lépett a színpadra, majd a csombordi Boros Erzsébet népdalénekes, a Pipacs Zenekar kíséretében, ördöngösfüzesi dalokat adott elő. Ezt követően a környékbeli fiatal néptánccsoportok villantották fel tudásukat: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium néptánccsoportja, a Fügevirág, a felvinci Létom, a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, muzsikált a helyi Pirospántlikás és Csegely zenekar. A műsorba meghívták idős és ifjú Szántó János magyarbecei hagyományőrző prímásokat és teret kapott a Borbándi András lelkipásztor által vezényelt magyarlapádi református asszonykórus is. A vasárnapi fellépők sorát a csíkszeredai Kedves Zenekar zárta, amelyik vidám, pörgős, a fiatal generációhoz szóló műsort állított össze erre az alkalomra, az előadás végén pedig bevonták a Csegelyt is a muzsikálásba, dalolásba.

A községnapokon kellő arányban teret kapott a bulizásra alkalmas zene is. Nem hiányozhatott a helyi, már Erdélyben is egyre ismertebbé váló rockcsapat, a HóHányók, amelynek fergeteges koncertje után DJ Földi szórakoztatta sokáig az ifjúságot.

A szervezők meghívták a Bethlen-kollégium örökségvédő csapatát, a Magyarlapádi Templom Testőreit, akik bemutatták azt a színpadi produkciójukat, amellyel megnyerték az Örökségünk Őrei verseny országos döntőjét és ezzel együtt egy brüsszeli jutalomkirándulást. A csapat tagjai között magyarlapádi tagok is voltak, és elmondásuk szerint különleges élményt jelentett számukra szülőfalujuk templomát népszerűsíteni otthon és a nagyvilágban.

A rendezvényen kupakgyűjtő akciót szerveztek, amelynek összegét jótékonysági célokra, a LAB Életmentő Kupakok Egyesület számára ajánlották fel, amelyik beteg és nehéz sorban élő gyermekeket támogat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?