Sipos László festőművészre emlékeztek a 16. Felvinc Napokon

Üröm vegyült az örömbe az idei Felvinc Napokon, hiszen a rendezvény előestéjén érkezett a gyászhír: életének 80. évében elhunyt a kolozsvári születésű, Felvincen élő neves festőművész, grafikus, Sipos László, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának és a Romániai Képzőművészek Szövetségének, illetve az 1994-ben újjászerveződött Barabás Miklós Céh tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje. „Isten veled, Laci bácsi, köszönjük, hogy Felvincet választottad!” – búcsúzott a közösség nevében az esemény megnyitóján az egyik főszervező, Hening Kinga, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, aki bemutatta a jeles művész életútját.

Sipos László egy archív felvételenA Felvinc Napok hétvégi tizenhatodik kiadásának fő helyszíne a református gyülekezeti ház volt, a program pedig változatosra sikeredett ezúttal is, voltaképp mindeddig egyetlen falunap sem volt egyforma, mindig sikerült valami újdonságot becsempészni.

Szombat délelőtt a gyerekfoglalkozásokkal startolt a rendezvény: labdajátékok, mézeskalács-díszítés, íjászat és Jankovics Marcell nagy sikerű rajzfilmjének, aToldinak a levetítése kötötte le az apróságok figyelmét. A vetítés nem volt véletlenszerű – tudtuk meg a másik főszervezőtől, Vincze András Fehér megyei alprefektustól, hiszen minden évben valamilyen kiemelt témára irányítják a gyerekek figyelmét, idén pedig Arany Jánosra esett a választás. A magyar kormány támogatásával július 28-án és 29-én a Felvinc Létom Egyesület tematikus kirándulást is szervezett számukra, amelynek során meglátogatták a költő nagyváradi szobrát, a nagyszalontai múzeumot és szoborparkot, a szálláshelyük pedig az Arany János Kollégiumban volt.

A falunapok fő újdonsága a Mutasd a kerted! című fotókiállítás volt, amelyet Henning Imola, a Sapientia marosvásárhelyi kertészmérnöki karának tanára valósított meg saját ötlete alapján, aki bejárta a falut és végül 38 kerti érdekességet örökített meg. A közszemlére kiállított otthoni „zöld szigetek” a felvinciek szorgalmáról és szépérzékéről árulkodtak.

A kulturális kínálat kiemeltje volt Gudor Kund Botondnak, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperesének a könyvbemutatója. A szerző dél-erdélyi természeti, kulturális és történelmi értékeink gazdag tárházát foglalta össze Erdélyi-hegyaljai útikalauzában, amely nagyon igényesen szerkesztett, valódi hiánypótló mű.

Nagy érdeklődés övezte azt az életút-beszélgetést, amelynek moderátora Hening Kinga, meghívottja pedig a felvinci származású Turzai Melán nyugalmazott magyar szakos tanárnő volt. A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium egykori igazgató-helyettese arra reflektált, hogyan kísérte el egész életútját a felvinci kötődés, és azt javasolta, hogy a jövő évi falunapok témája a helyi iskola legyen, hiszen ekkor lesz az intézmény első írásos említésének 360. évfordulója.A fő helyszín a református gyülekezeti ház volt

A kultúra iránt fogékony felvinciek örömmel nyugtázták, hogy a gyülekezeti ház könyvtárának felújítása is napirenden van a Communitas Alapítványnak köszönhetően, amelyik egyébként a falunapot is támogatta. A gyülekezeti házban sokan megszemlélték Felvinc helyneveinek Lazsádi László által elkészített domborzati makettjét is, amely a település belterületének részletesebb térképét is tartalmazza. A felvinci származású marosvásárhelyi földrajztanár munkájának értéke, hogy ábécé-sorrendben tartalmazza a dülő-, vízhez kötődő, utca- és épületnevek teljes, kétszáznál több címszót tartalmazó jegyzékét, amelyet Hints Miklós 1993-as gyűjtésének felhasználásával, annak kibővítésével készített el (említett helynevek a maketten is leolvashatók).

A néptánc-előadások is nagy sikert arattak: az ifjúságot a házigazda Létom és a Miriszló Gyöngye képviselte, a „sztárok” pedig a ditróiak voltak, akik több, mint egyórás színvonalas előadással kápráztatták el a közönséget. A remek hangulat tovább folytatódott, mialatt a magyarlapádi Pirospántlikás muzsikált: szívmelengető spontán dalolás alakult ki, amelybe a gyergyószéki néptáncosok is bekapcsolódtak, olyannyira, hogy több órával is elhalasztották a hazaindulást.Makett- és fotókiállítás | Fotók: Hening Kinga

A pálinkafőzés és likőrkészítés fortélyairól mesélt Szepessy Jenő rózsanemesítő és gazdasági szakember azon a pálinkakóstolón, amelyen tíznél több terméket ízlelhettek meg a résztvevők. Ehhez jól társult az igen finomra sikerült bográcsos, amelynek titka egyik résztvevő szerint az volt, hogy „a vinci szakácsnők lelke is benne volt az ételben”. Szombat este a magyarlapádi Hóhányók koncertje vonzotta a színpad elé a helyi és környékbeli fiatalokat.

A vasárnapi ökumenikus istentiszteleten, amelyet Lukács György református és Bíró Károly római katolikus lelkipásztorok celebráltak, a 25 és 50 éves házasokat köszöntötték. A Felvinc Napokat megtisztelték jelenlétükkel Nicolae Albu, Fehér megye prefektusa, Ion Dumitrel, Fehér Megye Tanácsának elnöke, Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke és Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere. A rendezvény tábortűzzel ért véget, amelynek fényénél „nagyapáink kártyajátékát” tanították a szakavatott játékosok.

Kapcsolódók

Kimaradt?