Új helyszínen, régi forgatókönyv szerint rendezték meg a település napjait Magyarlapádon

Az augusztus 26. és 28. között megtartott XIII. Magyarlapádi falunapok forgatókönyve nem változott a tavalyihoz képest, az esti koncertek fellépői is szinte ugyanazok voltak, az idei falunapok hangulata mégis más volt, hiszen ezúttal nem a faluszéli focipályán, hanem a település szívében, az Etnika Kulturális Alapítvány által alig néhány hónapja felépített gyönyörű kulturális- és sportkomplexumban ünnepelhetett a közösség.

A magyarlapádiak minden évben nagy izgalmak közepette látnak hozzá a falunapi program összeállításához, hiszen kizárólag az anyagiaktól függ, mennyire lehet változatossá tenni a kínálatot.

Tulajdonképpen Fehér megyében Magyarlapád a legnépesebb magyarlakta vidéki település, egyedülálló népi örökséggel bír, de ha összehasonlítjuk más falvainkkal, hamar kiderül, hogy itt jut a legkevesebb a helyi költségvetésből a kulturális programokra, még ott is többet áldoznak rá, ahol a magyarság számaránya sokkal kisebb. Az, hogy egyáltalán bevállalható legyen az anyagilag kockázatos megvalósítás, a szervezőknek a faluban kell támogatókat, adományozókat keresniük, szerencsére sokan a nemes ügy mellé állnak.

Fotó: Szilágyi Anna

A rendezvény általában nagy érdeklődésre számít, a falu apraja-nagyja mindig nagy számban megjelenik az eseményen, de a környékbeli településekről és Nagyenyedről is sokan érkeznek, így volt ez idén is.

Bár a fő attrakciókat vasárnapra időzítették, a pénteki és a szombati nap is nagyon mozgalmas volt. Ekkor zajlottak a beerpong minibajnokságok és a korosztályok szerinti focimeccsek, utóbbi sportág pedig nagy népszerűségnek örvend a lapádiak körében: a tizennégy éven felüliek között nyolc, és 14 éven aluliak körében három csapat mérte össze tudását, ez szinte száz részvevőt jelentett.

A vasárnapi református istentiszteleten az ezütlakodalmasokat köszöntötték, majd a gyerekek kerültek a figyelem központjába: a számukra felállított sátorban kézművesfoglalkozásokat tartottak.

Finomságokból sem volt hiány, több gasztro stand kínálta termékét a helyszínen, de meg lehetett kóstolni hatféle gulyást is azokból, amelyeket a versenyre beiratkozott csapatok készítettek. A jó lakomához a Pirospántlikás nótái szóltak: idén a zenekar mindenik főzősátorhoz odament muzsikálni, ezt pedig különösen értékelték a résztvevők. A dobogós szakácsokat konyhai eszközökkel díjazták.

A rendezvény új helyszíne | Fotó: Szilágyi Péter

A parasztolimpia két versenyszámot foglalt magába, a söröshordóhajító- és a traktorkerék- dobó versenyt. A néptáncbemutatón két együttes lépett fel, a csombordi Pipacs és a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptánccsoport fiatal tagozata. Nem maradt el a tavalyi falunapokon először bevezetett tombolázás sem, amelyen például tejtermék- és pizzautalványokat, édességcsomagokat, zöldségeskosarakat, konyhai eszközöket, könyveket, kozmetikumokat és új ruhákat is lehetett nyerni.

A színpadi produkciókat és az azután következő bulikat nagyon kedvelték a fiatalok. Szombat este Szabó Zoltán koncertezett, vasárnap pedig a sepsiszentgyörgyi House of Pioneers szórakoztatta a közönséget . Nem hiányozhattak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyarlapádi HóHányók, akiket jelentősebb erdélyi rendezvényekre, például a Double Rise-ra, Tusványosra és anyaországi ifjúsági fesztiválra is meghívtak már.

A tavalyi, fiatalokból álló szervezőgárda az idén is nagyon jól bizonyított, ezúttal tizenöt-húsz lelkes önkéntes fogott össze a falunapok hagyományának folytatására. Szórványban ritkán találni olyan közösséget, ahol ekkora, főleg fiatalokból álló csapat áll össze, és az a tény, hogy nem csak egy-két alapember mozgosít, egyértelműen a lapádi közösség életképességére utal.

Kapcsolódók

Kimaradt?