banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Közel húsz év kihagyás után bányásznapokat szerveznek Baróton

Bányászrelikviákat is kiállítanak | Fotó: Barót önkormányzatának Facebook-oldala

A szénbányászat 150 éves évfordulója alkalmából szervezett Erdővidéki Bányásznapokat szombaton és vasárnap tartják meg.

Erdővidéken több ezer embernek kapcsolódik az élete, a múltja a bányavállalathoz, és ennek a tiszteletére szervezik meg az eseménysorozatot – tájékoztatott Benedek Huszár János, Barót polgármestere.

Hozzátette, a helyszínválasztás sem véletlen, hiszen korábban szintén szabadtéren tartották meg a bányanap, az úgynevezett Malomkertben vagy pedig Bacon községhez közel, fölött az Uzon patak völgyében. Idén a város mellett található bányatónál szervezik meg az eseménysorozatot, amelyet a későbbiekben városligetté fognak alakítani. Az elöljáró hangsúlyozta, ennek érdekében a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnök és tájépítész hallgatóival együtt dolgozik az önkormányzat az átalakítás megtervezésén.

Az idei bányásznapokon kilenc testvértelepülés képviselői is részt vesznek- közölte a polgármester. „Olyan programokat vettünk be, amelyek egyrészt a korábbi bányásznapoknál megszokottak voltak, másrészt emlékezünk a bánya évtizedeire. A Maros Művészegyüttest hívtuk meg, hiszen állandó fellépője volt a bányásznapnak, de néptánctalálkozót is szervezünk az erdővidéki együttesekkel, mivel ez is állandó programja volt a bányásznapnak. Emellett egy kiállítást tartunk Bodosi Dániel helybeli festőművész bányászathoz kapcsolódó festményeiből, ezt követően a Vargyasi Levente és Hecser László által készített, a bányászatról, bányászokról szóló dokumentumfilmet mutatunk be. Könyvbemutatóra is sor kerül, ugyanis Kisgyörgy Zoltán 2022-ben újraírta az 1972-ben megjelent Köpecbánya című könyvet, amit az önkormányzat támogatásával adtak ki. Vasárnap autóbuszos kirándulás keretében id. Fehér Zoltán nyugdíjazott bányaigazgató, valamint Nacsinák Dávid, a Köpeci Bányászati Magángyűjtemény létrehozója vezetésével a volt bányászok és az érdeklődők végigjárják azokat a helyszíneket, amelyek a bányászathoz kötődtek” – részletezte a polgármester a programot.

Mint fogalmazott, az ingyenes autóbuszos kirándulás keretében az egykor szebb időket is megért erdővidéki szénkitermelés és -feldolgozás helyszíneit, emlékhelyeit látogatják meg Baróton, Köpecbányán, Köpecen, illetve a „Technikán”. Az ipartörténeti kirándulás Baróton a központi bányászszobor, a bányairoda előtti emléktáblák, illetve a baróti ravatalozóház előtti bányászemlékjel gyalogos felkeresésével indul. Innen autóbusszal az egykori köpeci bányairoda épületét keresik fel, majd Köpecbányán a régi iroda, a bányató, illetve a Samu II. Béketáró meglátogatása következik. Visszafele az egykori Géza-bánya felújított bejáratához, illetve a köpeci temetőben lévő bányász tömegsírhoz látogatnak ki az érdeklődők, majd a tavaly felavatott Köpeci Bányászati Magángyűjtemény megtekintése következik. A kirándulás az egykori Barót II-es szektor felkeresésével ér véget.

Vasárnap 21 órától a P. Mobil együttes, a magyar rockzenei élet legendás együttesének koncertjével zárul az Erdővidéki Bányásznapok.

Kapcsolódók

Kimaradt?