Erdélyben egyedülálló környezetbarát cserkészházat avattak Magyarlapádon

Az Országos Cserkész-sportnap keretében avatták fel szombaton azt az unikátumnak számító paticsfalú házat, amelyet a magyarlapádi 135. Báró Bánffy Dániel cserkészcsapat négy év alatt épített fel a Kiserdőben, Borbándi András református lelkipásztor irányításával.

A Fehér megyei Magyarlapádon a cserkészek nem először szerveznek országos sportnapot, idén brassói, marosújvári, nagyenyedi, nagyváradi és székelykocsárdi csapatok neveztek be a vetélkedőre. A megmérettetések mintegy tíz sportág próbáit tartalmazták, köztük az ősrégi magyar csapatjátékot, a métát is, az összesítő végén pedig 60 oklevelet, illetve értékes jutalmakat osztottak ki.Fotók: Lázár Eszter Emese (AFIAP) Az esemény csúcspontja az ökoház avatója volt, amelyre sokan kíváncsiak voltak a faluból és a környékről is. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Molnár Szilárd, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, aki elismerő szavakkal illette Borbándi András és Erika lelkész-házaspár közösségépítő munkáját és a környezetbarát cserkészház felépítésének ötletét, amelyet követendő példának tart nem csak az erdélyi, hanem a külföldi cserkészcsapatok számára is.

A jó hangulatot a lapádi cserkészek népdaléneklése, valamint a Pirospántlikás zenekar élő muzsikája fokozta és tette felejthetetlen élménnyé.

Az avatón Borbándi András lelkipásztor részletesen bemutatta a ház felépítésének történetét és a paticsfalú ház építésének technológiáját, hiszen egy ősrégi, olcsó és környezetbarát módszerről van szó, amely szinte bárki számára hozzáférhető.

A festői környezetben fekvő 38 négyzetméteres ház a Kiserdőben épült, Szabó Dániel református presbiter és neje, Magda erdejében, akik nagylelkűen felajánlották a területet a cserkésztevékenységek lebonyolítására. Borbándi András 2006 óta foglalkozik cserkészettel, azóta egy lombházat és azt egy terasszal összekötő függőhidat is építettek már ide, így a most felavatott házzal együtt egy igazi kis oázis jött létre, ahol – távol a világ zajától és mindenféle kütyütől –, kiváló tevékenységeket lehet megvalósítani a gyerekekkel.

1500 euró helyett 75 lej négyzetmétere

Néhány szakember véleményét figyelembe véve, a lelkész hozzálátott a ház megtervezéséhez és az építőanyagok beszerzéséhez. A ház alapját képező használt gumiabroncsokat egy falubeli autószerelő műhelyéből szerezte be, újrahasználta a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium kiskórházának lebontott gerendáit, hatszáz karót kapott Bánffy Farkas báró erdejéből, de a most felújított lapádi templom régi ablakait sem hagyta kárba veszni.

„Az újrahasznosítás fontos környezetvédelmi szempont és természetesen gazdasági előnyökkel jár. Persze lehetőleg természetes anyagokat kell használni, ezek jórészt ingyenesek. E ház átlag négyzetméter ára 75 lej, miközben a megszokott építkezéseknél 1500 euró. Nem kell feltétlenül külföldre menni dolgozni, itthon is van lehetősége a fiataloknak a nulláról kezdeni az életet, csak egy kis szemléletváltásra van szükség. Alaptörvény, hogy olyan dolgokat kell csinálni, ami könnyen másolható, ez marad fenn a történelemben” – mondta a lelkipásztor, miközben egy nagyon régi paticsház darabjait mutatta fel.

A lapádi cserkészek ökoháza ugyanakkor nem csupán környezetbarát és gazdaságos, hanem nagyon szép is. Legelőször kerek, pontosabban tízszögű formájával vonja magára a figyelmet, ami rögtön az ősi jurtát juttatja eszünkbe. Ezt az érzést nyomatékosítja a kúp alakú, ugynevezett reciprokális tető (ennek lényege, hogy a gerendák egymást tartják), amelynek teteje csonka mert egy ablakot helyeztek el itt, a föntről beszűrődő fény pedig jurtaablaknak is értelmezhető. A ház belseje is fölöttébb barátságos, teljes mértékben lakható, a magyarlapádi cserkészek boldogan vették birtokba, hiszen együttes munkával valósították meg azt.

Az új házat a legváltozatosabb módon fogják kihasználni, hiszen a lapádi cserkészcsapat a legaktívabbak egyike a környéken, a rendszeres foglalkozások mellett a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatásával évente 7-8 nagyobb rendezvényt valósítanak meg, amelyek sajátos nevelést és komplex személyiségfejlődést biztosítanak a részvevőknek. „Mindaz, amit teszünk, összhangban van a cserkészmozgalom célkitűzéseivel, például a magyar öntudatra nevelés, sportolás és egészséges életmód, segítőkészség, udvarias viselkedés, környezetvédelem, keresztyén hitélet, a közösség iránti felelősségre való nevelés, önkéntesség a közös munkában, játszvatanulás, csapatszellem erősítése, Erdély tájegységeinek a megismerése” – sorolta Borbándi András.

A lelkésztől megtudtuk: minden évben sítábort szerveznek a Hargitára, részt vesznek a cserkész-nagytáborokon és versenyeken, izgalmas vízitábort szerveznek a Maros vagy az Olt különböző szakaszain, azaz gumicsónakokon evezve tesznek meg több nap alatt sok-sok kilométert a folyón, és a felsorolás korántsem teljes. Mindez része a lelkész-házaspár több éven át tartó nevelési programjának, amely elkíséri a gyerekeket, fiatalokat a maguk életútján, állandó értékrend nyújtásával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?