Iskolaelhagyás megelőzése: jelentős támogatásban részesül a magyarlapádi iskola is

A magyarlapádi iskola az egyetlen magyar érintettségű oktatási intézmény Fehér megyében, amely támogatást nyert a korai iskolaelhagyás megelőzésére kiírt, 138 ezer eurós értékű országos programban. 

Országszinten 1391 iskolát választottak ki, a nyertesek listáját pénteken közölték. Előzőleg csupán 750 tanintézményt tervezett támogatni az Oktatási Minisztérium, ám szinte kétszer annyi pályázó teljesítette a kritériumrendszert, ezért növelték a keretet. A támogatott tanintézmények nyolcvan százaléka vidéken található, itt a legnagyobb a rizikófaktor az iskolaelhagyás tekintetében.

Összesen 1114 vidéki és 277 városi tanintézmény részesült támogatásban. A pontozási rendszerben olyan kritériumok szerepeltek, mint a sérülékeny, roma származású, hátrányos gazdasági helyzetű vagy speciális nevelési igényű diákok, de azt is figyelembe vették, ha vidéki vagy kisvárosi, esetleg gazdaságilag hátrányos, elszigetelt településről származnak. A szociális tényezők között szerepeltek a szegénység miatt kirekesztett, elvált vagy egyedülálló szülők által nevelt tanulók vagy azok, akiknek nincs lakásuk.

Fotó: Magyarlapádi Általános Iskola

Fehér megyében tizennégy pályázat volt nyertes, két városi és tizenkét vidéki intézmény. A legnagyobb támogatást a szászcsóri iskola kapta, 983 802 lejt, a legkevesebbet pedig a marosszentimrei, Hunyadi János nevét viselő iskola, 235 600 lejt. A Magyarlapádi Általános Iskola 346 241 lejben részesül. A pályázóknak három év áll rendelkezésükre, hogy teljesítsék a pályázatban vállaltakat. A végső ellenőrzésben azt veszik majd figyelembe, mennyivel több gyereket iratnak iskolába, mennyivel csökkent az iskolaelhagyás és a hiányzások száma, hány százalékkal nő a képességvizsgára és az érettségire beiratkozók száma, illetve azon belül a sikeresen vizsgázók száma.

A magyarlapádi az egyik legjobb magyar iskola Fehér megyében, folyamatosan jó eredményeket érnek el a különböző felméréseken és versenyeken, azonban itt is akadnak sérülékeny csoportokba tartozó diákok, akikre oda kell figyelni. A pályázatot a Magyarlapádi Általános Iskola mint jogi személy nyújtotta be, ez azt jelenti, hogy nemcsak a lapádi, hanem a szomszédos fugadi iskolások is részesei a projektnek, hiszen a négy ide tartozó községbeli intézményből (Magyarlapád, Magyarbagó, Magyarbece és Fugad) csak ebben a kettőben van  gimnázium.

Lőrincz Ildikó igazgatótól megtudtuk: a magyarlapádi iskolában összesen 187 óvodás és iskolás tanul, közülük 64 diák lapádi és fugadi gimnazista, ők alkotják a projekt célcsoportját. Azt is részletezte, mire használják fel a 70 ezer eurónyi támogatást. Az első költségkategória a programba bekapcsolódó szakemberek és pedagógusok bérezése. Az iskola által kiválasztott szakemberek először úgynevezett screeninget végeznek, azaz felmérik a célcsoport minden tagját azért, hogy megállapítsák, mely gyerekek küzdenek tanulási nehézségekkel, majd személyre szabott terveket készítenek számukra.

Fotó: Magyarlapádi Általános Iskola

Ezt követően pótórákat tartanak román és magyar nyelvből, illetve matematikából azért, hogy behozzák a lemaradásokat és a diákok minél jobb eredményt érjenek el a képességvizsgán. A gyerekek számára meleg ebédet is biztosítanak a pályázat révén. Ugyanakkor érdekes iskolán kívüli tevékenységeket is tartalmaz a projekt, amelyeknek célja megszerettetni a gyerekekkel az iskolát és minél több szülőt bevonni az iskola életébe. A legkülönfélébb hagyományőrző tevékenységek, mint például népzene- és néptánc, szerepelnek a listán, de szerveznek majd apa-fiú focimeccset és mézeskalács-sütést is. E téren például a támogatásból meg lehet vásárolni a programkellékeket is.

Az utalásból ugyanakkor a pedagógusok is részesülnek: a projekt olyan továbbképzők kifizetését teszi lehetővé számukra, amelyek az oktatás minőségét javítanák. Itt elsősorban a számítógépkezelési ismeretek gyarapítása jelent prioritást, de előnyben részesítik azokat a kurzusokat is, amelyek a modern didaktikai módszerek elsajátítását és alkalmazását fejlesztik.

Infrastrukturális beruházásokra nem, csak eszközvásárlásra lehetett pályázni, a támogatás 25 százalékáig. Lőrincz Ildikó igazgató egy-egy informatikai labort készül kialakítani a lapádi és a fugadi iskolában, azokat a termeket pedig, ahol a gimnazisták tanulnak, szám szerint ötöt, intelligens táblákkal, laptopokkal és nyomtatókkal felszerelt „okososztályokká” alakítják át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?