banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Háromdimenziós íjászverseny Gyulafehérváron: önálló sportágként ismertetnék el a történelmi íjászatot

Gyulafehérváron szerveztek először ebben az évben kültéri íjászversenyt, amely igencsak megmozgatta az érdeklődőket, hiszen 118 versenyző vett részt a hétvégi eseményen, az ország minden részéről. A verseny szervezője az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület volt.

Az Arany Oroszlán rendkívüli körülmények között zajlott, több szempontból is. Maga a helyszín, a szokástól eltérően egy erdő volt, ahova még nem érkezett el a tavasz, a 10 centiméteres hó lényegesen megnehezítette a versenyzők dolgát. Eredetileg 156-an neveztek be a versenyre, a beharangozott hideg és a nehéz terep miatt azonban páran visszaléptek, de így is 118-an ragadtak íjat és vesszőt.

Fotók: ifj. Lőrincz Zoltán

A 3D-s verseny is abszolút újdonságnak számít tájainkon, ami azt jelenti, hogy egy vadászatszimulálást próbáltak megszervezni, ahol a célpontok állatreprezentációk voltak. Összesen 48 háromdimenziós állatot állítottak fel az erdőben egy nagyjából kétkilométeres szakaszon. A versenyt a nemzetközi történelmi 3D-s és vadász-íjász szövetség (Historical 3D and Hunting International Archery Assotiation) szabályrendszere alapján szervezték meg. Ez egyebek között azt jelenti, hogy a célok előre meg nem határozott, a versenyzők által előre nem ismert távolságra lettek felállítva.

Ladányi Árpád Csaba ügyvédtől, aki a Fehér megyei RMDSZ elnöke és fent említett íjászegyesület alapítótagja is egyben, megtudtuk, hogy egyre több történelmi íjászversenyt szerveznek a nemzetközi szabályzat szerint Romániában, három évvel ezelőtt beindították a Hét Vár Turné versenysorozatot, ami jelen pillanatban a legnagyobb „íjásztársaságot” megmozgató esemény az országban.

A kiváló közösségépítő- és sportprogramot Ladányi Árpád tovább szeretné fejleszteni és népszerűsíteni, sőt „hivatalossá” is tenné. Céljairól a Maszolnak elmondta: „A múlt év júliusában elindítottuk azt a folyamatot, amelynek célja a történelmi íjászat önálló sportágként való elismertetése Romániában. A kivizsgálást végző miniszteri bizottság bemutató edzéseket látogatott meg, versenyeinken vizsgálódott és most a történelmi íjászatot gyakorlók türelmetlenül várják azt a miniszteri rendeletet, amely ezt önálló sportágként ismeri el”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?