Tűz ütött ki a gyulafehérvári római katolikus teológia melléképületében

Tűz ütött ki hétfő délután a gyulafehérvári római katolikus papnevelő intézet egyik melléképületében.

A Fehér megyei tűzoltóság szóvivője, Radu Botezan az Agerpresnek elmondta: a lángok a papnevelő intézet hőközpontjában csaptak fel, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy átterjedjenek a szomszédos Batthyáneum könyvtár épületére. A szóvivő hozzátette: a tüzet sikerült lokalizálni.

A szóvivő arra is kitért, hogy a tűzoltóságot a Batthyáneum könyvtárhoz riasztották, mert a bejelentést tevők azt hitték, hogy a könyvtár melléképülete gyúlt ki. A könyvtárnak az egykori trinitárius templom ad otthont, a papnevelde viszont a templom melletti egykori rendházban működik.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A visszaszolgáltatást azonban több mint két évtizedes pereskedés után a román legfelsőbb bíróság tavaly jogerősen elutasította. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust – amelyet borjúbőrből készült pergamenre írtak, arany tintával – 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

Batthyáneum a Facebookon oszlatta el azokat a rémhíreket, amelyek szerint a könyvtár melléképülete kapott lángra: mint írták, a létesítmény nem forgott veszélyben, ugyanakkor köszönetüket fejezték ki a tűzoltóknak a gyors közbeavatkozásért.

Dragi Prieteni, din cauza unor informații neconforme realității apărute în presă, vă anunțăm că incendiul izbucnit la o anexă a Institutului Teologic Romano-Catolic nu are nicio legătură, de niciun fel, cu instituția noastră. Biblioteca nu este în niciun fel de pericol, nu este nici măcar în proximitatea locului cu pricina. Mulțumim Pompierilor din Alba Iulia pentru profesionalism, și celorlalte instituții implicate.

Közzétette: Biblioteca Batthyaneum – 2022. február 28., hétfő
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?