Európa-bajnokságot szerveznek a gyulafehérvári hagyományos íjászok

Alig ismerték el Romániában (március végén) hivatalos sportágként a hagyományos íjászatot, e sport hazai hódolói máris figyelemreméltó eredményeket értek el. 

Augusztus 14. és 20. között zajlott a magyarországi Gyulán az íjászathoz kötődő három világbajnokság: távcéllövés, távlövés és 3D-s íjászat szakágban, húsznál több ország részvételével. Hazánkat a Romániai Történelmi Íjászszövetség hét íjásza képviselte: Kis-Nagy Zoltán és Mladin Mircea Dan, a kisjenői Kőrös Klub (Arad megye) tagjai; Florea Mihai Septimiu és Ladányi Árpád Csaba a gyulafehérvári Sagittarii képviseletében; Ridi Ferenc a nagyváradi Nomad Archers Egyesület egyik alapító tagja; valamint Hadi Erika és Both János.  A legjobb eredményt Kis-Nagy Zoltán érte el, aki két kategóriában is bronzérmes lett, a nemzeti válogatott pedig a hatodik helyen végzett.

Fotó: Ladányi Árpád Csaba/Facebook

A gyulai világbajnokságon beiktatták az első két román nemzetközi bírót is Adrian Buzatu és Liviu Ioan Doşa személyében.

Ugyanitt dőlt el az illetékes nemzetközi íjászszövetség (Historical-3Dimensional-Hunting International Archery Association) közgyűlésének határozata alapján, hogy jövőre, augusztus 4. és 13 között két Európa-bajnokságot szerveznek meg Gyulafehérváron történelmi íjászat és 3D kategóriában. A vetélkedő vándorzászlóját Kis-Nagy Zoltán, a Romániai Történelmi Íjászszövetség elnöke vette át.

Fotó: Ladányi Árpád Csaba/Facebook

Ladányi Árpád Csaba, a szövetség jegyzője a Maszolnak elmondta: a bizottságot Gyulafehérvár adottságaival sikerült meggyőzni, hiszen egy multimillennáris városról van szó, itt található Közép- és Dél-Kelet Európa legnagyobb várerődítménye, jelentős turisztikai központ és rendelkezik a megfelelő természeti adottságokkal is. Az is figyelemreméltó szempont volt, hogy Gyulafehérvár önkormányzata vállalta az esemény támogatását. A két rangadón közel négyszáz íjász jelentkezésére számítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?