Tele jó történetekkel – mit ne hagyjunk ki a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten?

Változatos könyvfelhozatallal és izgalmas programokkal várja a közönséget a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét június 8-11. között: az idei rendezvény premierje, hogy a nemzetközi irodalmi színtér neves képviselői közül is ellátogatnak hozzánk. A mintegy 70 eseményt felsorakoztató könyvünnepen 55 szerző és 43 kiadó vesz részt. Ajánlónkat olvashatják.

Jón Kalman Stefánsson és Sigridur Hagalín Björnsdóttir Izlandról érkeznek hozzánk – az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, könyveiket számos díjjal jutalmazták és több nyelvre is lefordították őket. A szerzőkkel Patat Bence fog angol nyelven beszélgetni Kolozsváron, akinek számos skandináv prózai mű fordítását köszönhetjük. Björnsdóttirnak három regénye jelent már meg magyarul a Cser kiadó gondozásában – az első, A sziget nagy érdeklődést keltett hazájában és külföldön is, ugyanis Izland elszigeteltségéről szól különböző szereplők perspektíváiból. Következő két regényét, a Szent szó-t (2018) és a Tüzek-et (2023) is, mint az elsőt, Patat fordította.Jón Kalman Stefánsson és Sigridur Hagalín Björnsdóttir | Fotó: Könyves Magazin

Stefánsson regényeit már régóta olvashatjuk magyarul, szintén Patat Bence, illetve Egyed Veronika fordításában, ezek közül a legismertebbek a Keflavík-duológia (A halaknak nincs lábuk, A mindenséghez mérhető), melynek első kötetét Nemzetközi Booker-díjra is jelölték, valamint a Menny és pokol-trilógia (Menny és pokol, Az angyalok bánata, Az ember szíve). Ásta című regényének magyar megjelenése alkalmával (2021) az írás folyamatáról a budapesti Könyves Magazinnak elmondta: „Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem. Amikor nem írok, akkor azt érzem, hogy borzasztóan hiányzik valami. Amikor az ember befejez egy regényt, az minden energiát kiszív belőle. Újra erőre kell kapnom, hogy ismét szembe tudjak nézni egy új világgal. De aztán lassacskán újra beindulnak a gondolataim, és azon töröm a fejem, miféle regényt fogok írni legközelebb. Így aztán lassacskán formálódni kezd valamiféle cselekmény. Amikor viszont végre elkezdek írni, akkor már megy, mint a karikacsapás. Ebben a könyvben számomra szinte minden a meglepetés erejével bírt, semmi sem volt előre megtervezve, és nekem ez fontos. Ha az ember tökéletesen meg tud előre tervezni egy regényt, akkor ott valami baj van.”

Cserna-Szabó András neve ismerősen cseng az olvasóknak – a magát elsősorban novellistaként meghatározó szerző számára a kisprózai szövegek azok, amelyek feszességükkel, kötöttségükkel válnak izgalmassá, ugyanakkor a Zerkó – Attila törpéje már az ötödik regénye. Elmondása szerint ha felkelti az érdeklődését valamilyen – főként történelmi – téma, akkor az évekig nem hagyja nyugodni, és hosszas olvasás, levéltározás meg kutakodás eredményeként belevág egy regény megírásába, ahogy ez történt a Rózsa Sándor életét körüljáró Sömmi című munkájával, valamint a tavaly megjelent Zerkóval is. Hogy mik történhetnek az 5. században a római birodalom bukása idején, az kiderül a könyvheti beszélgetésen.

Ha már történelem, nem hagyhatjuk ki Vida Gábor legújabb regényének bemutatóját sem – a Senkiháza – Erdélyi lektűr című, a Magvetőnél megjelent friss kötete, amelyben „1936 ​nyarán fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát, és próbára tegye szerencséjét. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, a turbinával is gond van. Kalagor Máté, akit Matei Călugărunak is hívnak, le akar telepedni, bár nincs könnyű dolga. Vele együtt ismerjük meg a helyet: a politikai elitet, a városka polgárságát, a csodabogarakat, a román rendőrt, a zsidó szatócsot, a német fényképészt, és a százados juharfát a főtéren. A zárt mikrokozmosz fölött átgázol a történelem: királyi diktatúra, vasgárda, kis magyar világ, háború, szovjet bevonulás. És ha mindez nem volna elég, ott van még a mérnökember számára is legnagyobb rejtély, a szerelem.” A szerzővel Kinizsi Gyöngyi fog beszélgetni.Vida Gábor | Fotó: Balla Zoltán

A friss Artisjus-díjas Visky András Kitelepítés című regénye töretlen népszerűségnek örvend és nagy szeretet övezi – az íróval már sokan és a legkülönfélébb megközelítésekben beszélgettek a regényről, számos kritika látott már napvilágot a szöveg kapcsán mind az irodalmat népszerűsítő, mind a kemény szakmai fórumokon. Horváth Benji költő fog Visky Andrással beszélgetni ezúttal a regényről, aki mind a szövegben előforduló történetek, mind pedig a szerző jó ismerője. A fikció berkeiben járva és a kemény családtörténeteknél maradva az olvasók Gerlóczy Mártonnal is találkozhatnak, aki a Fikció 1-2. sorozatának mindkét darabjával (A katlan és Az örvény) ellátogat a könyvhétre, valamint Grecsó Krisztián, aki Lányos apa című novelláskötetével készül az eseményre.

A friss költészeti megjelenések közül Kali Ágnes várva-várt második kötetét, a Megvakult angyalok-at is bemutatják – a három ciklusra lebontott versanyag (Kasszandra vacogása, Kali pánikszobája, Lilith holdjai) a Kalligram kiadónál jelent meg Tóth Ramóna Mirtill szerkesztésében. Ezek a versek „rémisztően bátran és rémisztően szépen mondják ki mindazt, amit mások még suttogni sem mernek. A szavak mágiája, a tekintetek találkozása, egy távolról áthallott müezzin-ének. Kali világában a fenyegetés mindig és mindenkor az "üres mondatok horzsolása", a félrenézés és a mellébeszélés. Ezt számolják fel szövegei a kimondás által, mindent megolvasztó fekete tűzként. Hiszen az elhívás félreérthetetlenül és tisztán így hangzik: Megírni és életben maradni, megírni és életben tartani a többieket." – olvashatjuk a fülszövegben. Megismerhetjük André Ferenc legújabb, harmadik könyvét is, a Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról-t, amely a Jelenkornál látott napvilágot – szerzője a megírás alatt a Mastercard Alkotótárs-ösztöndíjában részesült. Főként közéleti, mindennapi helyzetek tömörülnek össze ebben a könyvben, de olyan bravúrral, amely az egész irodalmi hagyományt mozgósítja és helyenként fenekestől forgatja fel. André bátran és könnyedén lép túl a posztmodern irónián, idézi meg Madáchot vagy a bibliát, esetleg népballadát, miközben elénk tárul egy sajátosan magyar valóság, erdélyi szűrőn keresztül.

Kaláka koncert és Abszurd terápiák

Nem maradnak programok nélkül azok sem, akik a lélektan és az önsegítés világában szeretnének eligazodni, ugyanis három szakmabeli szerzővel is találkozhatnak: Tisza Kata Hipnózis 6-kor. Abszurd terápiák az utcán, a konyhában és a hálószobában című könyvét hozza el. A méltán népszerű szakember az elmúlt két évtizedben számos egyedi irodalomterápiás műfajt alkotott meg a pszichológiai ismeretterjesztés és a szépirodalmi történetmesélés határterületein. Kádár Annamária író-olvasó találkozója az idén Az élettörténetek szerepe az érzelmi intelligencia fejlesztésében címet kapta, a szerzőt azonban ismerhetjük meseterápiás és gyermekpszichológiai vonatkozásban is. Függőségek, párkapcsolatok, szókimondás, kétszázezernél is több követő a közösségi médián, rengeteg online előadás és több évtizednyi tapasztalat – ha kulcsszavakban akarnánk összefoglalni, ki is Csernus Imre és mivel foglalkozik, egészen biztosan kihagynánk valamit. Egyet viszont ne hagyjunk ki: Csernus doki író-olvasó találkozóját a könyvhéten!

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban pénteken, június 9-én este hattól kerül sorra az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért-díj átadása is, amelynek keretében egy ingyenes Kaláka-koncerten is részt vehetünk – a zenekar és Bogdán Zsolt Vannak vidékek című Kányádi estjét hallgathatjuk meg. Aznap a későbbi órákban pedig egy izgalmas és rendhagyó könyvbemutatóra is sor kerül, melynek keretében az asztalra sör kerül: Bart Dániel Az arany folyam című munkája a sör történetét dolgozza fel, a bemutatót kézműves sörök kóstolása fogja követni.

Az idei könyvheti koncertfelhozatal szintén különleges vendége a Diabolus In Musica Fonogram-díjas budapesti rockzenekar, az Ørdøg akusztikus felállású féltestvére. A két akusztikus gitárra, két vokálra valamint hegedűre hangszerelt torzító nélküli metálzene mögül a 20. és 21. századi irodalom is kikacsint – szombaton este őket is meghallgathatjuk a Bánffy-palotában.

A könyvhét teljes programja helyszínekkel és időpontokkal már böngészhető itt: unnepikonyvhet.ro.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?