Júniusban 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét – rengeteg irodalommal, családi programokkal és díjátadóval

Június 8-11 között szervezik meg idén is a kolozsvári ünnepi könyvhetet a patinás Bánffy-palotában, Kolozsvár Fő terén. Idén első alkalommal lesz nemzetközi jellege a könyvhétnek, hiszen a kincses városba érkezik két világhírű izlandi szerző. A megszokott könyvbemutatók, beszélgetések mellett sokkal több családos és gyerekprogram lesz az előző évekhez képest.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta, idén egy olyan programcsomagot igyekeztek összeállítani, amelyben minden korosztály megtalálja a neki tetsző programpontokat. Összesen 55 szerző, 43 kiadó és könyvkereskedő érkezik az eseményre, továbbá a járvány óta új hagyománnyá vált a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten átadni az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért-díjakat, ezt immáron tizedik alkalommal teszik meg. Az idei év díjazottjai: Visky András író, Imre Éva színművész, valamint Oláh Gyárfás képzőművész. Az ünnepi könyvhét díszmeghívottja a 80 éves Oravecz Imre, a kortárs magyar irodalom élő legendája, Kossuth-díjas költő, műfordító. Balról jobbra: Kinizsi Zoltán, Nagy Zoltán Levente, Szántai János, H. Szabó Gyula | A szerző felvétele

Kinizsi Zoltán, a rendezvény szervezője ismertette a programokat. Idén az izlandi irodalom kerül fókuszba, ennek függvényében két szerző is érkezik majd, az ünnepi könyvhét történelmében először. Egyikük a fiatal író, Sigridur Björnsdottir, akinek harmadik regényét, a Tüzek címűt mutatják be Kolozsváron, valamint Jón Kalman Stefánsson, akit A halaknak nincs lábuk című regényéről ismernek milliók világszerte. A regényeiket magyarra lefordító Patat Bence angolul beszélget a két vendéggel, a rendezvény idejére szinkrontolmácsot biztosítanak a szervezők. 

A négy napon át zajló rendezvényen a csütörtöki megnyitót követően bemutatják Botházi Mária Fűnyíró a Tündérkertben című új könyvét, ezt követően Cserna-Szabó András tavaly megjelent Zelkó Attila törpéje című kötetét mutatja be a Bánffy-palotában. Vida Gáborral, Grecsó Krisztiánnal és Csernus Imrével is találkozhatnak már az első napon a könyvek szerelmesei. Pénteken Visky András tavaly megjelent könyvét, a Kitelepítést mutatják be, majd László Boglárka lép színpadra, aki a Bánlaky-örökség című kötetét hozza el a közönségnek, ezután Szöllősi Mátyás magyarországi fotóművész, író, költő Illegál című könyvéről beszélgetnek majd, őt Temesi Ferenc Kossuth-díjas író követi majd. Lackfi János idén más szerepbe bújva, ezúttal felnőtteknek szóló regényét hozza el a „kincses” városba. Péntek este rendhagyó programmal várják az érdeklődőket, ugyanis Bart Dániel Az arany folyam című könyvének bemutatója után kézműves sörkóstolón lehet részt venni. Szombaton Berényi Anna, Hidas Judit és Dobray Sarolta regényeibe nyerhetünk bepillantást, valamint Tisza Kata Hipnózis 6-kor című könyvét ismerheti meg a kolozsvári közönség. A zárónapon Oborni Teréz Erdély fejedelmei című nagyszabású munkáját is bemutatják, mely az Iskola Alapítvány kiadásában jelent meg.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke kiemelte, nagy hangsúlyt fektettek a gyermekprogramokra és a gyerekeknek szóló irodalomra. Többek között bemutatja Tintapacák című könyvét Szántai János, de jelen lesz Szabó Róbert Csaba Újratöltés című ifjúsági kalandregényével, valamint László Noémi, aki magával hozza a Keljfeljancsi – Mesék hívőknek és hitetleneknek című kötetét. Magyarországról érkezik Vadadi Adrienn, minden ovis kedvenc szerzője, és Varró Dániel, aknek verseiért nem csak a gyerekek, hanem a szülők is rajonganak. A kicsiknek és nagyoknak szóló családi programok egyik meghívottja J. Kovács Judit, aki Kerekítő manóit is magával hozza Kolozsvárra, illetve Vida Ágnes, Magyarország egyik legismertebb babapszichológusa. A fiatalok és szüleik számára Klausz Melinda tart előadást a közösségi média veszélyeiről, illetve ezek okos használatáról. Nagy Zoltán Levente hozzátette, a hétvégi napokon kézműves foglalkozásokra, tevékenységekre várja a gyerekeket a kolozsvári Napsugár műhely és a Mókatár Egyesület a könyvét idején, a Bánffy-palota külső folyósoin.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke két rendezvényre hívta fel a figyelmet: a műfordítók találkozójára, illetve a 150 éve született Bánffy Miklósról szervezett konferenciára. A meghívottak között ott lesz Csapody Miklós magyarországi irodalomkutató, illetve Dávid Gyula irodalomtörténész, aki maga is sokat tett azért, hogy a gróf irodalmi öröksége közkinccsé váljon.

Szántai János, az E-MIL elnöke a Bulgakov Irodalmi Kávéházban zajló eseményeket ismertette. Elmondta, az erdélyi magyar irodalom két óriásának, Szilágyi Istvánnak és Kányádi Sándornak a könyvét mutatják be a helyszínen. Ezt követően pedig Demeter Zsuzsa, Bálint Tibor monográfiáját mutatják be, majd a Kárpátaljai magyar irodalom kerül a középpontba, amely az E-MIL elnöke szerint a háború előtt sem volt túl rózsás helyzetben, erről Dupka György fog beszélni. A Bulgakov Irodalmi Kávéházba érkezik még Karácsonyi Zsolt, Deczki Sarolta, Andrei Dósa, valamint André Ferenc is.

Az 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet június 8-11. között szervezik meg, helyszínéül a Bánffy-palota, a Vallásszabadság Háza és a Bulgakov Irodalmi Kávéház szolgál majd. A négy napon át zajló programokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Iskola Alapítvány, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) közösen szervezi. A rendezvényt a kolozsvári önkormányzat, a Magyar Kultúráért Alapítvány, a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint az Izlandi Irodalmi Központ támogatta.

A 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét végleges programja május végére várható, ígérték a szervezők.

Kapcsolódók

Kimaradt?