Szántai Jánost választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnökévé

Szántai János költőt, írót, újságírót választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) elnökévé.

Szántai János az MTI-nek elmondta: az E-MIL szabályzata szerint a tagok az öttagú választmányt választják meg, amely a maga soraiból jelöli ki az elnököt. Hozzátette: Karácsonyi Zsolt leköszönő elnökkel, Király Zoltánnal, Marcutiu-Rácz Dórával és Zsidó Ferenccel közösen alkotják a liga új választmányát.

Fotó forrása: Discuţia secretă Facebook-oldal

Szántai János megjegyezte: válságos időkben veszi át az írószervezet vezetését, így „archiválni kell” azokat a célokat, amelyek megvalósítására aligha lesz lehetőség a közeljövőben. Ezek helyett a megvalósítható, kis költségvetésű célokra kíván összpontosítani. Utóbbiak sorában a többi között annak a – már korábban megfogalmazódott – célnak a megvalósítását említette, hogy hozzák közelebb egymáshoz a felvidéki és erdélyi írókat. Úgy vélte, várhatóan már 2023-ban sikerül elindítani egy olyan programot, amelynek keretében egyik évben Felvidéken, másikban Erdélyben táboroznak együtt a két régió fiatal magyar írói. E táborok alatt megismerkednek egymás írásművészetével, műhelymunkákat tartanak.

Szántai János régóta dédelgetett álmának nevezte a nyitást a román írók és a román irodalom felé. Megjegyezte: első körben három erdélyi magyar író könyvét szeretnék románra fordíttatni, és három román író könyvét magyarra, aztán ha sikerrel járnak, bővítenék a kört.

E célok mellett folytatják az elmúlt években már jól bevált programokat. Olvasótalálkozókat, karavánokat szerveznek, megünneplik a költészet napját, továbbra is megszervezik az E-MIL-tábort, amelyben a tagjaik találkozhatnak egymással.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának jelenleg 129 tagja van, a tagok többsége erdélyi, de akad közöttük magyarországi is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?