Irodalmi Karaván: fiatal erdélyi szerzők mutatkoztak be Kézdivásárhelyen

Műveikből olvastak fel és terveikről beszéltek a székelyföldi Irodalmi Karaván fiatal meghívottjai május 13-án csütörtökön a kézdivásárhelyi Vígadó Művelődési Házban, az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája felolvasókörútján.

Borcsa Imola írót, gyógyszerészt (interjúnk itt), György Alida költőt, írót, drámaírót, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős hallgatóját és Sztercey Szabolcs, költőt, filmrendezőt André Ferenc költő, műfordító, slammer kérdezte, aki az Erdélyi Híradó Hervay Könyvek sorozatának társszerkesztője. Ez az a sorozat, amelynek keretében György Alida és Sztercey Szabolcs kötete is megjelent.

Miután André Ferenc bemutatta a meghívottakat, azok kiválasztott műveinek felolvasása következett. Először György Alida olvasta fel idén publikált Hármasszabály című novelláskötetének egyik alkotását, a Madárijesztőt, ezt követően Sztercey Szabolcs néhány versét hallhatta a publikum 2021-ben megjelent Plüssbolygó kötetéből, végül Borcsa Imola új művének, az Űrhajónak egy részletét ismerhették meg.

Mivel az alkotások központi eleme a gyermekkor és a családi viszonyrendszerek, felmerült, hogy miért fontos gyermekszemszögből (sokszor egyes szám első személyben) gondolatokat közvetíteni. Sztercey Szabolcs szerint ez az önreflexió egyik fontos eszköze, akkor is, ha az ember nem a saját tapasztalatait írja meg. A költő megjegyezte, hogy sokszor nem önnön emlékeiből merít, hanem elképzeli, egyes történéseket miként mesélne el neki egy gyermek. A szerzők és a moderátor megállapították, hogy a gyermeki szempont különleges kifejezőeszköz a keresetlen, brutális őszinteség és a világ szabályrendszerének kitapogatása miatt.

A szerzők a kilencvenes évek székelyföldi életérzését közvetítik említett köteteikben, ez az időszak Borcsa Imola megfogalmazásában egy „képlékeny lény” a radikális változások, hirtelen kapott szabadság és az összeomló gazdaság következményei miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A második felolvasást nem követte közös beszélgetés, viszont a közönség értesült a művészek jövőbeli terveiről. Borcsa Imola újabban az öregedés témáját járja körül irodalmi szemszögből, abból a megközelítésből, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak az idősekhez és az általuk átadott, az új rendszer és felgyorsult világ miatt már kevésbé hasznosítható értékrendhez. Sztercey Szabolcs elmondta, a távoli jövőben szeretne egy nagyjátékfilmet rendezni Múzeum címmel, az említett épületben emberi életek kerülnek kiállításra performansz jelleggel. Ennek szemlélői beléphetnek az életterekbe, viszont nem avatkozhatnak bele. György Alida mesteri disszertációjaként elkészült drámáját a közeljövőben mutatják be felolvasószínház formájában, ennek központi témája egy szexuális zaklatás. A későbbiekben egy regény megjelenését várhatja a közönség, amely mostani kötetének kiegészítője: nem a rendszerváltás után itthon maradt csonka családok, hanem a kivándorolt egyének lesznek a mű központi figurái.

A májusi Irodalmi Karaván utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol pénteken este hattól a Yourlivingroomban lépnek fel a meghívott szerzők.

Kapcsolódók

Kimaradt?