Gyerekünnep a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Változatos, hangulatos és vidám programokkal várják a gyerekeket idén a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. A Bánffy-palota udvarán ingyenes gyerekkoncertek, a körfolyósokon kézműves tevékenységek, a termekben pedig társasjátékok várják a kicsiket és nagyokat. A kortárs gyermekirodalom hazai és magyarországi szerzőivel pedig közös beszélgetésekre, játékra, író-olvasó találkozókra kerül sor június 8 és 11. között.

Vadadi Adrienn nélkül nincs ovi, és kevés olyan ovis van, aki ne ismerné Vadadi Adrienn meséit, amelyek általában olyan környezetben játszódnak, amiben minden gyerek otthonosan mozog. Olyan hétköznapi események jelennek meg a történetekben, ami ismerős számukra, illetve azon a nyelven szólítja meg őket, ami leginkább a sajátjuk. Vadadi Adrienn Játsszunk mesét címmel várja író-olvasó találkozóra a kicsiket, akik egy sorshúzáson is részt vehetnek, amennyiben elhozzák magukkal azt a rajzot, amely az ovijukat ábrázolja. A nyeremény természetesen egy Vadadi Adrienn meséskönyv.

Vadadi Adrienn

Varró Dániel a kortárs magyar gyerekirodalom egyik legkedveltebb szerzője, versein óvodások és iskolások hada nő fel, a legkisebbeknek verset olvasó szülők is nagy örömmel veszik elő köteteit. Varró Dániel a fiatal költőgeneráció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már a tehetségét a hazai közönség előtt: versek, gyermekversek, színdarabok, valamint műfordítások fűződnek a nevéhez. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. század magyar irodalmába. Az író-olvasó találkozón László Noémi faggatja majd Varró Danit a kisközönség segítségével.

Bojti Anna designer, társasjáték-tervező és gyerekkönyvszerző, a Pagony-játékkiadó főszerkesztője, aki kettős minőségben lesz jelen Kolozsváron. Egyrészt szerzőként mutatkozik be (Éjszaka az állatkertben, A lidércerdő mélyén), másrészt a Pagony könyvkiadó díjnyertes társasjátékait (A Lidércerdő mélyén, Kuflinyomozók, A kuflik és az esőtánc (Ország Játéka díj 2021-ben), Szabadítsd ki Ruminit!, Babaróka karácsony (Ország Játéka díj 2022-ben), Gondos gazdik (2023-as újdonság), Lokomoto (2023-as újdonság), Rumini - Hajónapló (Ország Játéka díj 2021-ben), Maszat és az elveszett plüssök) hozza el Kolozsvárra, amelyeket ki is lehet próbálni.

A legkisebbeket hívja és várja Kerekítő Manó és J. Kovács Judit. Az ölbeli játékok, és a hozzájuk tartozó rövid, korosztálynak megfelelő, kántált, sokszor énekelt rigmusok egyben az irodalmi, a művészeti, zenei és érzelmi nevelés alapkövei is. A kerekítős foglalkozások egész Erdélyben teret hódítottak, Kolozsváron is nagyon népszerűek. J. Kovács Judit és Kerekítő Manó június 11-én, vasárnap reggel 10 órától várja egy nagy közös játszásra a gyerekeket, babákat, ami után a szerző dedikál is.

Bánki ÉvaA Petőfi-vírus” című kötetében mind a történet, mind a szerkezet szempontjából új színt hoz a magyar ifjúsági regények világába. A szerző egy interjúban azt mesélte, hogy „a könyv szereplőivel közel egyidős, 15 éves lány édesanyja vagyok, akivel néhány tinisorozatot én is végignéztem. Különösen a Stranger Things fogott meg, amelyben a fiatalok a felnőttek világában próbálnak meg boldogulni, jobb, őszintébb viszonyokat teremteni, és egy ellenséggel is megküzdenek. Hasonlóan sorsfordító, rejtélyes, de magyar viszonyok közé helyezett ifjúsági regényt szerettem volna írni.”

Az Ünnepi Könyvhét másik hangulatos és teljes mértékben a mai középiskolások nyelvére lefordított eseménye Lackfi János rendhagyó irodalomórája lesz, ahol a magyar irodalom nagyjainak, Csokonainak, Berzsenyinek vagy Adynak legnépszerűbb műveivel lehet megismerkedni. Lackfi Jánosnak sikerült az a bravúr, amely által a kötelezőt menővé, fogyaszthatóvá és szerethetővé tudja tenni.

Első alkalommal hozza el a kolozsvári könyvvásár a papírszinház műfaját Kolozsvárra, Dávid Ádám tolmácsolásában a kicsiknek a „Visszajött a répa” című mesét lesz alkalmuk megnézni, az iskolások pedig „A farkas és a 7 kecskegida” valamint a „Huzatsárkány a várban” című meséket. 

László Noémi: Keljfeljancsi – Mesék hívőknek és hitetleneknek című kötetének férfiasan kisfiús hősének segítői is akadnak, néha éppen a furfangos királykisasszony, akinek a kezéért folyik a küzdelem. A fordulatos, szójátékokkal és apró szikrákkal teleszórt szöveget Tomos Tünde rajzai kísérik, inkább a népmese világába helyezve a Kobak-meséket is megidéző kötetet.

Szabó Róbert Csaba Újratöltés című ifjúsági kalandregényében a virtuális valóság foglyaiként létező mai felnőtt gyerekek világába kalauzol el, ahol semmi és senki sem az, aminek elsőre látszik. A Grant kapitány gyermekeit is megidéző kalandregény egyszerre felnövekedéstörténet és szórakoztató, izgalmas nyomozás a Körösök vad vidékén.

Szántai János Tintapacák címet viselő új gyermekvers-kötetét is bemutatják – a Drăgan-Chirilă Diána által gazdagon illusztrált könyvet kicsik és nagyok is örömmel vehetik kézbe. A magyar vershagyomány ritmikáját és az északi (ún. svéd típusú) gyermekversek hangulatát ötvözendő, a Tintapacák egy izgalmas, minden korosztályt egyformán megszólító kiadvány, amely nem átall a legmeredekebb szóvicceket is beépíteni sorai közé.

Gyerekprogramok

Az Ünnepi Könyvhéten a Napsugár műhely kicsiket és nagyokat egyaránt vár kézműveskedésre, felolvasásra, játékra és mókára pénteken délután, ugyanakkor a kolozsvári Mókatár Egyesület munkatársai 6 féle kézműves tevékenységgel várják a gyerekeket a Bánffy-palota körfolyosóin a könyvhét hétvégi napjain (szombaton és vasárnap 11 órától), a bulizni vágyó gyerekek pedig a Volt egy fakatona című Kaláka koncerten tombolhatnak június 10-én, szombaton 10 órától és a kolozsvári Karaván együttes víg dallamaira június 11-én, vasárnap, 12 órától a Bánffy-palota udvarán. A koncertekre a belépés díjtalan. 

A részletes programot a www.ünnepikonyvhet.ro honlapon vagy a könyvvásár Facebook-oldalán lehet böngészni.

(Nyitókép: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?