Magyar vagyok! – Petőfi a Bánffy-palotában

Szerda este nyitották meg a Magyar vagyok – Petőfi 200 című kiállítást a kolozsvári Bánffy-palotában. A hetven kortárs művész munkáját bemutató tárlat a nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetíti.

Tavaly, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a költő-forradalmár életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított, amelynek fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Ezt a hetven kortárs művész alkotásaiból összeállított tárlatot hozták el Kolozsvárra, a főtéri Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeumba.

A szerző saját felvétele

Különleges élményben lehetett része annak, aki ellátogatott a Magyar vagyok – Petőfi 200 című kiállítás megnyitójára szerda este Kolozsváron. A Bánffy-palota kiállítótereiben berendezett, 70 kortárs művész munkáját felsorakoztató tárlat ünnepélyes megnyitója a Szépművészeti Múzeum igazgatójának, Lucian Năstasă-Kovácsnak gondolataival kezdődött, melyet a szervezők tolmácsolásában hallgathattak meg az érdeklődők. Az igazgató a kiállítás szellemiségének múlttal és jövővel való kapcsolatát méltatta.

A szerző saját felvétele

A nyitóbeszéd után Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész határon innen és túl is méltán népszerű verses-zenés produkciójukból, a Petőfi live!-ból mutattak be részleteket, amellyel rögtön megalapozták az ünnepség hangulatát. Petőfi Sándor verseinek megzenésítése vagy a megszokottól eltérő elszavalása kétségkívül egy különleges fénypontja volt az eseménynek.

Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész/ Fotó: Szépművészet Múzeum Facebook-oldala

A művészek visszatapsolása, majd a ráadás után Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke mondta el ünnepi beszédét. Mint fogalmazott, nincs is szebb egy Petőfi-estnél a Bánffy-palotában. Az ő szellemiségére és hitére hivatkozva bíznunk kell abban, hogy jó idő lesz nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében.

Az ünnepi megnyitó Oláh Emesének, Kolozsvár alpolgármesterének köszöntőjével folytatódott. Mint fogalmazott, Petőfi az életét áldozta mindazért, amiben hitt: a szabadságért és a szebb jövőért. Ez teszi az ő munkásságát minden korban aktuálissá. Az embereknek folyamatosan meg kell vívniuk a saját harcaikat, ádozatokat kell hozniuk, hiszen a tét mindig ugyanaz: bátorsággal megmaradni a végeken és egy élhetőbb jövőt biztosítani önmagunk és a közösségünk számára.

A szerző saját felvétele

László Attila, kolozs-dobokai főesperes, a Szent Mihály Római Katolikus templom plébánosa kiemelte, hogy nemzeti költőnket, Petőfi Sándort a magyarsága gyökereztette bele ebbe a világba, és a hite volt az, ami a tenni akarásra buzdította. Mint fogalmazott, bizonyos emberek azért születnek erre a világra, hogy megmutassák, mi az Isten célja velünk. Ilyen ember volt Petőfi is. Mint mondta, minden, ami önmagában és önmagáért szép, az hasonlít a szenthez, képes arra, hogy megérintse a lelket. Aki így alkot, közelebb kerülhet, és másokat is közelebb tud vonzani a transzcendenshez.

A szerző saját felvétele

Az ünnepi beszédek sora Dr. Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul köszöntőjével folytatódott. A tudás hatalom – fogalmazott. Mint mondta, az erdélyi és magyarországi politikai, közéleti és civil hatalom közös feladata az, hogy igyekezzen a magyar közösség történetét, hagyományait bemutatni és népszerűsíteni. Erre kiváló alkalom és lehetőség ez a kiállítás. Kellenek hozzá az alkotók, akik az üzenetet megfogalmazzák, és kell hozzá a közönség, aki nyitott az üzenet befogadására. A tudás erejének kiemelése, és az, hogy ezt a tudást magunkról hogyan és milyen formában adjuk át, azért is fontos, mert a tudás lebontja az előítéleteket, és könnyebbé teszi az együttműködést. Ez szükségszerű. Erdélyben kiemelten fontos, hogy a magyarság és a románság közösen tudjon fellépni a mindkettőjüket érintő ügyekben, ehhez pedig – fogalmazott Kőrösi Viktor Dávid – adjon löketet ez a kiállítás.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos/ Fotó: Szépművészeti Múzeum Facebbok-oldala

Az ünnepi beszédek lejárta után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos nyitotta meg a kiállítást. Mint fogamazott, a városi legenda szerint a tettes mindig visszatér a cselekmény színhelyére. Ez ebben az esetben sem történt másként, hiszen nyolc évvel ezelőtt, a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával mutatkoztak be a kincses városban a Boldogasszony kiállításukkal. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet most Petőfi Sándort tűzte kulturális missziójának zászlajára. Nem véletlenül választották őt, hiszen nála jobban aligha tudja valaki egységbe kovácsolni a magyarságot. A megénekelt szabadságra és szerelemre mindenkinek szüksége van társadalmi vagy felekezeti hovatartozástól függetlenül. Szász Jenő felidézte Petőfi Sándor Kolozsváron töltött napjait, a verset, amellyel megajándékozta a kincses várost. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy Petőfi szeretett városába, Kolozsvárra is eljuthasson az ő üzenetét, kulturális misszióját tolmácsoló tárlat. Amit ő a magyarság számára hátrahagyott, itt átjárhatja minden látogató szívét, erősítve bennük a szabadság szeretetét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?