Veszélyben a kolozsvári Művészeti Múzeum jövője - át kell adni az új tulajdonosnak a Bánffy-palota háromnegyedét

A Roșca család egy gyanús restitúciós per eredményeként, vitatható hitelességű dokumentumok alapján jutott az értékes ingatlan birtokába.

A kolozsvári Művészeti Múzeumnak két héten belül át kell adnia a székhelyeként szolgáló főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak. Ezt az intézmény működtetője, a Kolozs megyei önkormányzat tudatta a kulturális intézmény vezetőségével.  A Bánffy-palota homlokzata | Fotó: Facebook/Lucian Nastasa-Kovacs

Erre reagálva, Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója kétségbeesett hangvételű Facebook-posztban fordult a nyilvánossághoz. „A Művészeti Múzeumnak elvették a jövőjét! (…) Hogy alapnak ott van egy abszurd és igazságtalan bírósági döntés – az nem meglepő, s nem is az egyetlen posztkommunista igazságtalanság. Azonban senki, de senki nem mozdította a kisujját sem, hogy mentse a menthetőt! (…) Azok pedig, akik elvesztették a pert, mossák kezeiket, s másoknak passzolják át az ingatlan erkölcstelen átadásának kötelességét. (…) Így tehát, az ötcsillagos városnak rövidesen lesz egy ötcsillagos szállója (vagy kaszinója) a központban! Grigorescu, Pallady, Tonitza és Hollósi helyett pedig az újgazdagok arroganciáját csodálhatjuk majd meg…” – olvasható a bejegyzésben.

A műemléképület jelenlegi tulajdonosa a Szeben megyei Roșca család, mely arra hivatkozva indított restitúciós pert, hogy Bánffy Dénes 1958-ban a Nicolae Roșca nevű férfira hagyta minden vagyonát. Az örökösök azt állították, hogy Nicolae Roșca, gazdag vállalkozóként, korábban 29 kg arannyal segítette ki a nehéz anyagi helyzetben levő Bánffy Dénest.

A kolozsvári bíróság két alkalommal elutasította Nicolae Roșca örököseinek a keresetét, 1999-ben azonban a javukra ítélt. Egy 2018-as bírósági végzés arra kötelezte a Kolozs megyei önkormányzatot, hogy adja át az ingatlan nagy részét az újdonsült tulajdonosoknak.

Lucian Nastasă-Kovács szerinr perújrafelvételt lehetett volna kérni, mivel Bánffy Dénes 1958-ban már bizonyíthatóan nem volt a palota tulajdonosa, így nem is végrendelkezhetett róla. A megyei önkormányzat végül nem lépett az ügyben, ami a mostani helyzethez vezetett.

Az ingatlan részleges átadásáról rendelkező végzés értelmében annak rendeltetése 2027-ig nem változtatható meg, azonban a múzeum köteles bért fizetni a használatáért. Az igazgató információi szerint a határidő lejárta után az új tulajdonosok ötcsillagos szállodát szándékoznak kialakítani a Bánffy-palotában.

Kapcsolódók

Kimaradt?