Megkezdődött a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét a rendezvénysorozat központi helyszínén, a főtéri Bánffy-palotában. Csütörtöktől vasárnapig számos bemutatóra, író-olvasó találkozóra kerül sor és olyan személyiségek, alkotók érkeznek a kincses városba, akik miatt méltán lehet kiemelt jelentőségűnek nevezni az idei könyvünnepet.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a megnyitón megköszönte mindazok érdeklődését, akik az  olvasásnak és a könyvek ünnepének szenteli a következő napokat. A Bánffy-palota a szavak birodalmává válik csütörtöktől vasárnapig, mondta az elöljáró. Szerinte a mindennapi rohanásban jóleső érzés ellazulni egy könyv kíséretében, és amikor annak a kötetnek a szerzője is itt van Kolozsváron, akkor teljessé válik a kép.

Fotó: Borsi Balázs

Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezetője kiemelte: a könyv értékkijelölő és -megtartó, illetve -megőrző. Felhívta a figyelmet arra, hogy a könyv ma sem elavult, hanem a könyvek önmaguk valóságában konstruktívak és önmeghatározóa, ezekben az újrateremtő eszközökben meg kell találnunk önmagunkat. A kinyomtatott valóságunkban a könyvhét és a könyvekről való gondolkodás azért is fontos, mert rendkívüli kanonizációs erővel bír az, hogy itt lehetünk, és mi ennek a kánonnak vagyunk a megalkotói - fogalmazott a főkonzul.

A megnyitón Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság vezetője Egyed Ákosnak adta át a társaság által idén odaítélt Kolozsvár Büszkesége-díjat. Egyed Ákos elmondta, örvendetes az, hogy a díjátadóra éppen a könyvhéten került sor, ugyanakkor szerényen megköszönte a Sipos Gábor történész által írott laudációt, amit ugyancsak hallhatott a Bánffy-palota udvarán kialakított nézőteret megtöltő közönség. 

Ugyanakkor Szabó Zsolt közölte, a Kolozsvár Büszkesége oklevelet posztumusz megkapta Buchwald Péter is, róla a Kolozsvár Társaság elnöke emlékezett meg. 

Mint ismert, az Iskola Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az Erdélyi Magyar Könyves Céh június 8–11. között tartja meg a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet. A rendezvény központi helyszíne a kolozsvári Bánffy-palota, valamint a Vallásszabadság Háza és a Bulgakov Irodalmi Kávéház.

A könyvhét díszvendége ezúttal a Kossuth-díjas Oravecz Imre költő, műfordító, aki 1943-ban született és idén ünnepli 80. születésnapját. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A hopik könyve, A rög gyermekei vagy a Kaliforniai fürj. A költővel egyébként június 10-én, szombaton 19 órától találkozhat a közönség a Bánffy-palota nagyszínpadán.

Különlegesség a Könyvhét történetében, hogy idén első alkalommal nemzetközi díszvendégeket is köszöntenek Kolozsváron Sigridur Hagalín Björnsdóttir és Jón Kalman Stefánsson személyében, akik az izlandi kortárs irodalom jeles képviselői, könyveik pedig magyar nyelven is olvashatók. A június 10-én, 20.30-tól sorra kerülő író-olvasó találkozón szinkrontolmácsolást biztosítanak az angol nyelven zajló színpadi beszélgetés idejére.

A 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmával adja át az RMDSZ az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért-díjakat. A gálára pénteken 18 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A díjátadó ünnepséget követően a Vannak vidékek című, a Kaláka és Bogdán Zsolt közös Kányádi-estjét tekintheti meg a közönség.

Az ünnepi könyvhét meghívottjai között olyanok szerepelnek, mint például Grecsó Krisztián, Botházi Mária, Tisza Kata, Csernus Imre, Gerlóczy Márton, Visky András, László Boglárka, Berényi Anna, Lackfi János vagy Cserna-Szabó András.

A 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részletes programja a www.unnepikonyvhet.ro honlapon található.

A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is célul tűzték ki az ifjabb generációk megszólítását. Ennek érdekében olyan programkínálat várja a család apraját-nagyját, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. A rendezvényre olyan közkedvelt gyerekszerzők hozzák el legújabb könyveiket, mint Vadadi Adrienn, Vida Ágnes, Bojti Anna vagy Varró Dániel.

A Bánffy-palota emeleti kiállítótermeiben 48 könyvkiadó és kereskedő kínálatából válogathatnak az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?