Így ünnepli az irodalmat Kolozsvár (VIDEÓ)

Közel 60 meghívott szerzővel ünnepli a könyvet Kolozsvár: csütörtökön megnyílt és vasárnapig tart a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, ahol közel 60 szerző mutatkozik be. Videóval jelentkezünk a fő helyszínről, a Bánffy-palotából.

Mint az esemény megnyitóján is elhangzott, Erdélyben egyre szaporodnak a könyves események, az önkormányzatok egymással versengenek abban, hogy ki tud érdekesebbnél érdekesebb szerzőket elhozni városába, a könyvolvasók örömére. A kolozsvári könyvhéten magyarországi és erdélyi, valamint Erdélyből elszármazott szerzőkkel találkozhatunk, a legújabb könyvekről, a kortárs irodalmi életről, közéletről szóló beszélgetéseket hallgathatunk meg, és 47 kiadó és könyvkereskedő könyveiből válogathatunk a Bánffy-palota emeletén berendezett vásáron.

Kinizsi Zoltán szervező elmondta, a könyvhét négy helyszínen zajlik: az író-olvasó találkozókat a Bánffy-palota udvarán, a Tonitza-teremben, valamint a Bulgakov Irodalmi Kávéházban tartják meg, de a Vallásszabdság Háza is otthont ad számos rendezvénynek. A könyvvásárt a megszokott módon a Bánffy-palota emeleti részében rendezték be, itt 27 standon 47 kiadó gondoskodik arról, hogy idén is felfrissíthessük könyvespolcunkat.

Minden könyvvásár többek közt arról szól, hogy leltárt készíthessünk az újdonságokról, trendekről, mondta a megnyitó után a Maszol kérdésére Balázs Imre József költő, irodalomkritikus. Szerinte a járvány nyomai helyenként meg-megjelennek a könyvtematikákban, és az idei erdélyi könyvvásárokon több szerzőtől azt hallotta, hogy a 2021-es év az elcsendesedés, keresés éve volt sokak számára, és elkezdődött az a folyamat, hogy ezekből az élményekből valamilyen könyv szülessen.Fotók: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Markó Béla író, költő szerint már évtizedek óta azt jósolják sokan, hogy a könyv hanyatlik, az úgynevezett Gutenberg-galaxisnak bealkonyul, és a könyvet helyettesíteni fogja az online olvasás, ám ő úgy látja, hogy nem ez történik. „Az, hogy Erdélyben szaporodnak a könyvvásárok, könyvhetek, hogy Marosvásárhely után jött Kolozsvár, Nagyvárad, majd Csíkszereda és már Sepsiszentgyörgy is, szerintem azt jelenti, hogy van igény. Én sorra kérdeztem a könyvkiadókat, akikkel találkozom, és mindenkinek az a véleménye, hogy vannak olvasók is, és, hogy ezek a könyvvásárok általában sikeresek minden szempontból” – mondta. Hozzátette, ez nagyon fontos, különösen egy olyan történelmi helyzetben, mint amilyenben mi vagyunk itt Erdélyben, mivel „minket mindenképpen a kultúra tart meg”.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet június 9–12. között szervezi meg az Iskola Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és a Romániai Magyar Könyves Céh. A teljes program ide kattintva olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?