Apartmanokra darabolják a kolozsvári Bánffy-palotát, a Kolozs Megyei Tanács szerint nincs ok aggodalomra

Papíron apartmanokra osztják Erdély egyik legreprezentatívabb barokk épületét, a kolozsvári Bánffy-palotát, és a bíróság által korábban megállapított arányban a visszaigénylők nevére telekkönyvezik, adta hírül az Actual de Cluj. A Kolozs Megyei Tanács szerint nem darabolják fel a Kolozsvári Művészeti Múzeum székhelyét, ez csak egy szükséges lépés a visszavásárlás felé.

A korábbi bírósági döntés szerint a Kolozs Megyei Tanácsnak az épület háromnegyedét vissza kell szolgáltatnia Paraschiva Roșca örököseinek. Az időközben elhunyt Paraschiva Roșca azt állította, hogy Bánffy Dénes a sógorára, Nicoale Roșcára hagyta az épület egy részét, amit így ő örököl, a bíróság pedig igazat adott neki. Az örökösök 10 évig kötelesek megtartani az épület jelenlegi funkcióját. A Kolozs Megyei Tanács korábban felajánlotta a visszaigénylőknek, hogy megvásárolja a részüket másfél millió euróért, de ők ezt nem fogadták el.Fotók: Borsi Balázs

Vákár István: nem akarjuk feldarabolni a Bánffy-palotát

A Kolozs Megyei Tanács továbbra is a visszaszolgáltatott részek megvásárlásában gondolkodik, hangsúlyozta megkeresésünkre Vákár István alelnök. Mint mondta, azért volt szükség a Bánffy-palota felosztására, hogy tudjanak konkrétumokról tárgyalni a tulajdonosokkal. „Ahhoz, hogy azt a részarányt mi tudjuk fizikailag meghatározni, egy topográfiai felmérésre volt szükség, ezt elvégezték, és így felosztották apartmanokra – papíron persze – az épületet. Ez alapján ki fognak számolni bizonyos értékeket” – magyarázta a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A stiridecluj.ro számításai szerint 750 négyzetméterről van szó, ennek pedig 1,4 millió euró lenne a piaci ára. Vákár István erre reagálva elmondta, szerinte az ingatlan értékének kiszámolása ennél jóval bonyolultabb, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy az örökösöknek a vételárból majd vissza kell fizetniük azt, amit az állam befektetett az épületbe. A Bánffy-palota főhomlokzata és hátsó homlokzata nemrég újult meg, a munkálatokat a Kolozs Megyei Tanács mintegy 5 millió lejjel, körülbelül 1 millió euróval finanszírozta, mondta el Vákár István.A homlokzat visszanyerte barokkos pompáját, de még sok újítanivaló van az épületen

A megyei tanács alelnöke szerint a műemléképület eladása esetén a jelenlegi társtulajdonosnak, azaz a Kolozs Megyei Tanácsnak, másodsorban a kulturális minisztériumnak, harmadsorban pedig a városnak van elővásárlási joga.

„A megyei tanács nem akarja egyáltalán szétdarabolni, se butikokat csinálni belőle, se azt, hogy beköltözzön oda valaki. Meg kell maradjon múzeumnak, ez presztízskérdés Kolozsvárnak. Ha a törvény azt mondja, hogy valamit kell fizetni, kell fizetni, az további tárgyalás tétje, hogy mennyit, mikor milyen formában” – fogalmazott Vákár István. A cél a jogi helyzet tisztázása, hogy lehessen majd pályázni, a visszavásárlás mellett ugyanis sok pénz szükséges a műemléképület további felújítására is, tette hozzá.

A múzeum igazgatója szerint gyanús papírok alapján szolgáltatták vissza az épületet

Lucian Nastasă-Kovács történész, a palotában működő Művészeti Múzeum igazgatója korábban a Maszolnak is beszélt arról, hogy véleménye szerint az örökösök követelése, aminek a bíróság hosszas pereskedés után helyt adott, jogtalan volt. „A Lupaș családnak a leszármazottja az, aki azt állította, hogy annak idején kézírásos adásvételi szerződésekkel jutottak a Bánffy-palota mintegy 75 százalékának a birtokába. Mindez, a kéziratos dokumentumok szerint, a második világháború után következett be, amikor Romániában az államosítás zajlott, pénzügyi reform történt, napról napra maradtak földönfutók arisztokraták, földbirtokosok” – magyarázta a korábbi interjúban.

A múzeum igazgatója úgy véli, hogy amennyiben az állítólagos örökös leszármazottai által bemutatott iratok hitelesek, „ezek nem a palota Főtér felőli részére vonatkoznak, hanem azokra a lakrészekre, amelyek az épület hátsó részében találhatók. Ugyanis a kézzel írott dokumentumok lakrészeket, apartmanokat emlegetnek, miközben a mostani, múzeumi rész soha nem volt felosztva apartmanokra” – mutatott rá.

A Bánffy-palotát a 2000-es években európai uniós forrásokból tervezték felújítani, el is készült hozzá a restaurálási terv, a munkálatok azonban nem kezdődhettek el a birtokigénylési per miatt. A Kolozs Megyei Tanács vállalta, hogy önköltségből, apránként finanszírozza a műemléképület restaurálását, így azonban lassan haladnak a munkálatok azért is, mert minden homlokzatra külön tervet, külön jóváhagyást, építkezési engedélyt kell beszerezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?