Bemutató est Kolozsváron az egyházüldözésről

A magyarországi és erdélyi egyházüldözés a „hosszú hatvanas években” címmel szervez tudományos és pedagógiai programot bemutató estet az Erdélyi Ferences Rendtartomány, az anyaországi Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Erdélyi Múzeum Egyesület. Az előadás után a KÜZDELEM A LELKEKÉRT. Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítás megnyitójára is sor kerül.

A magyarországi kommunista diktatúra kádári szakaszához, különösen az 1960-as évektől számos honfitársunk emlékezetében a relatív szabadság élménye társul, állapítja meg  Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a rendezvény kapcsán. Hozzáteszik, az is tény, hogy továbbra is a társadalom széles rétegei szembesültek a diktatúra által felállított korlátokkal, a szabadság hiányával, üldöztetéssel és manipulációval. A kommunista pártállami rendszert Magyarországon 1956 után újratervezték, az elnyomás korábbi technikáit átértékelték, de a cél továbbra is az egyház és a vallásgyakorlás felszámolása volt. A világnézeti küzdelem célkeresztjébe ekkor az egyházi ifjúsági közösségek kerültek. A „lelkekért folytatott küzdelem” áttekintése részleteiben is rávilágít a rezsim működésére, bemutatja a Rákosi-diktatúrával folytonos jegyeit, a térség kommunista diktatúráival közös gyökereit, ugyanakkor felhívja a figyelmet azokra a fontos, társadalomformáló különbségekre, amelyek miatt az 1990 előtti évtizedekről alkotott magyarországi kép eltér Közép-Európa és a határon túli magyarság sorsától.

A Református Tananyagfejlesztő Csoport és a NEB kutatóinak részvételével fejlesztett projekt célja, hogy bemutassa az 1956 után újjáépített rezsim vallásüldöző tevékenységét, az egyházi kisközösségek és ifjúsági csoportok elleni pártállami elnyomás működését a rendőrhatósági zaklatások, az oktatási-kulturális indoktrináció és a propagandamódszerek feltérképezésén keresztül, valamint a hitvallói közösségnevelés lehetőségeit a bomlasztásra és megfélemlítésre építő rezsim keretei között. A projekt kiállítást, interaktív játékot, a történelemtanításba beilleszthető pedagógiai eszközrendszert (feladatlapok, óravázlatok, kutatásalapú tanulásfejlesztő eszközök) és iskolai megemlékezéseket tartalmaz. A NEB munkatársai megkeresésre ingyenesen biztosítják a csomaghoz tartozó programelemeket (kiállítás, előadás, foglalkozások) Kárpát-medence szerte. A kiállítás tablóinak digitális változata elérhető a Nemzeti Emlékezet Bizottsága digitális tudástárában.

A kiállításhoz a román kommunista pártállami egyházüldözésről szóló, kiegészítő tablók készülnek az erdélyi és partiumi egyházi és világi gyűjtemények fenntartóinak és munkatársainak bevonásával, annak érdekében, hogy a program az erdélyi magyar oktatás intézményeibe is eljuttathasson. A széleskörű magyar és román tudományos és közművelődési együttműködés jegyében megvalósuló program nyitóeseménye 2023. november 27. hétfőn este 17.30-kor kezdődik a kolozsvári ferences rendház gótikus refektóriumában, a romániai magyar egyházak és oktatási intézmények, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa,az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a NEB képviselőinek részvételével.

Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága oldala

Az eseményre november 27-én, hétfőn kerül sor. 17:30-tól Urbán János Erik OFM tartományfőnök, érseki helynök és Grezsa Csaba főkonzul köszöntőit hallgathatják meg az érdeklődők. 17:45-től a programot bemutatja és a kiállítást megnyitja Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke és Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, az erdélyi programrész irányítója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?