Lélekjelenlét: megnyitották Nagy Lajos fotóművész kiállítását Kézdivásárhelyen

Különleges kiállítással nyitotta meg a 2021–2022-es évadát a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház az Őszi Sokadalom keretében.

Pénteken a Vigadó Művelődési Ház dísztermében Lélekjelenlét címmel nyílt meg Nagy Lajos fotóművész hatodik kézdivásárhelyi kiállítása, amelyen közel 50 képet csodálhattak meg az érdeklődők.

Nagy Lajos előbb Romániában, majd Magyarországon nyerte el Az év fotóművésze címet, tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, 2014-ben elnyerte a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége által odaítélt legmagasabb platina kitüntetést.

Fotók: Vigadó Művelődési Ház

A vendégeket Nánia Hanna, a Vigadó Művelődési Ház munkatársa köszöntötte ünnepi gondolataival, ezt követően dr. Deák Ferenc Lóránd művészettörténész, magyartanár méltatta az alkotót és a fényképeket.

„Nagy Lajos fotóinak tekintése közben úgy látom, hogy ablak nyílik a teremtett világra, hiszen készülő képsorokból olyan telített és beteljesedett pillanatokat emel ki, amelyek beszélnek valaki, vagy valami teljes létállapotáról. Így a létezés dicsérete ódai hangon zeng fel, hiszen nála egy csepp vízben is ott van a tenger ígérete” – hangsúlyozta Deák Ferenc magyartanár.

A kiállított képek 25 évet ölelnek fel, amelyeken a tájképek szépsége és a portréképek sokszínűsége mutatkozik meg. Nagy Lajost mindig vonzották a természet csodái, de portrékat, életképeket is készített.

Deák Ferenc Loránd (balra) művészettörténész méltatta Nagy Lajost (jobbra)

„Nagy öröm számomra, hogy ezen a helyen állíthatok ki, mivel negyven évvel ezelőtt itt kezdtem meg pályafutásom, akkor álltam be a Bálványos Fotóklubba, amely ebben az épületben működött. Micsoda nagyszerű dolog volt” – mondta nosztalgiázva a művész. Kiemelte továbbá, hogy a klubtagok nagyon sokat tanultak egymástól, és még a mai napig, amikor találkoznak egymással, mindig szó esik a képekről.

A találkozó színvonalát Szőcs Botond zongoraművész és Péter Ervin fuvolaművész koncertje emelte. Az érdeklődők a kiállítást november 4-ig tekinthetik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?