Szelektív hulladékgyűjtést tudatosító kampányt tartottak Kézdivásárhelyen

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampányt szerveztek augusztus 23–27. között a céhes városban, amely a kézdivásárhelyi tömbháznegyedek hulladékgyűjtőinek különböző pontjain zajlott, az önkéntesek szórólapokat osztogattak, illetve ismertették a hulladékgyűjtés helyes módját.

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampányát összegezték hétfőn délelőtt szervezők. Felszólalt Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. igazgatója, Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, valamint Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

Tájékoztató anyagok várták a lakókat a szemétszigeteknél | Fotók: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala

„1764 zsák virágföldet osztottak ki összesen az önkéntesek, ez egy pozitív kampány volt, kaptunk építő kritikát is, ezáltal tudunk előrelépni”– Zonda Balázs.

Ambrus József, a hulladékgazdálkodási egyesület igazgatója arra világított rá, hogy csapatmunka nélkül nem lehet haladni. „Nincs olyan egység, amely egyedül tudná ezt az ügyet megoldani. Egymást segítjük, nekünk ez az erősségünk. Ez hatékony kampány volt, mivel nagyon sok visszajelzést kaptunk a lakóktól, ami által tudunk megoldásokat találni. Románia szinten a begyűjtött szemét mintegy hat százaléka szelektív hulladék, míg Kézdivásárhely esetében ez az arány megközelítőleg 36 százalék. Arra kell törekednünk, hogy ezt a százalékot továbbra is növelni tudjuk” – mutatott rá Ambrus József.

Bokor Tibor polgármester elmondta, a városvezetés a GospCom-mal karöltve folyamatosan követi a mutatókat annak érdekében, hogy a hulladékgazdálkodás a lehető legjobb eredményt tudja elérni. Ebben nagy segítséget nyújt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, amely naprakész adatokkal, szakmai javaslatokkal áll elő rendszeresen.

„Tudom azt, hogy megyeszinten Kézdivásárhely a szelektív hulladékgyűjtésben nagyon jól áll, sőt ország szintjén is. Mi arra törekszünk, hogy ennek a szolgáltatásnak az árát ne emeljük, még van, mit tenni annak érdekében, hogy elérjük azokat a mutatókat, amelyeket az EU előír” – mondta az elöljáró.

Ráduly Attila kiemelte, hogy nagyon sokat lehet köszönni a helyi közösségnek, hiszen ők a legfontosabbak az együttműködésben. Az önkénteseknek a helyi lakók sokat kedveskedtek az öt nap alatt, napi hét-nyolc órát voltak kint terepen, értékelésképpen meleg teával, csokival lepték meg őket viszonzásképpen.

Kapcsolódók

Kimaradt?