banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Közmeghallgatásra bocsátották Kézdivásárhely városfejlesztési stratégiáját

A romániai várospolitikai projekt kidolgozása részeként Kézdivásárhely Önkormányzata együtt dolgozik a Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériummal, valamint a Világbankkal az Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU) 2030-as aktualizálásán Kézdivásárhely Municípium érdekében. A héten közölték a megközelítőleg 700 oldalas stratégia teljes anyagát.

Kézdivásárhely Önkormányzata mellett három másik városra, Craiovára, Suceavára és a Hunyad megyei Piskire (Simeria) esett a választás a stratégia aktualizáló folyamatában, a romániai városfejlesztési projektben.

Szilveszter Szabolcs, a város alpolgármestere portálunknak elmondta, büszke lehet Kézdivásárhely, hogy egy ilyen értékű projektbe beválasztották, hogy látják bennük a potenciált. „Legyen bármilyen pályázat egy város esetében, a legfontosabb mindig az, hogy hosszú távú vízióval rendelkező startégiával kell rendelkezzen. Ezek a stratégiák alapozzák majd a további városok fejlesztési stratégiáját, a meghatározott irányok a fő prioritási tengelyei a következő EU-s költségvetési ciklusokra nézve. Az elkészült anyag egy olyan fontos információs közeg, amely bármelyik más városnak lehet egy támpillére, hiszen potenciálokra világít rá” – tette hozzá Szilveszter.

A fejlesztési stratégia súlyozását a következőképpen ötvözték: lakkosági vízió, a vállalkozói közeg javaslata és az önkormányzat céljai.

Tavaly novemberben a céhes városi önkormányzat arra buzdította a lakosságot, hogy a citadini.ro honlapon osszák meg véleményüket, tegyenek javaslatokat arról, hogy milyen projekteket kellene megvalósítani a város fejlesztésének érdekében, illetve küldjék el azokat a megoldási javaslatokat, amelyek az életminőség jobbításához vezethetnek az udvarterek városában. A beérkező javaslatokat feldolgozták és statisztikai adatokká módosították, összegezve az elkészült startégiában láthatóak, ami most harminc napig közmeghallgatás alatt áll.

A projektet a visszatérítendő technikai segítségnyújtásról szóló megállapodás alapján hajtják végre. Társfinanszírozó az Európai Szociális Alap (ESZA) az Operatív Kapacitás Közigazgatási Program (POCA) 2014–2020 keretében. A pályázat összértéke húszmillió lej, a vissza nem térítendő összeg 16 796 772 lej, míg a haszonélvező önrésze 3 203 227 lej. A megvalósítás időtartama 24 hónap. A projekt anyaga itt olvasható. 

(Címlapfotó forrása: Facebook/Visit Kézdivásárhely)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?