Négy Bihar megyei városban építenek szelektívhulladék-gyűjtőállomásokat

Nagyszalontán, Margittán Élesden és Belényesben építi ki a Bihar Megyei Tanács a hulladékgyűjtő állomásokat, ezek üzemeltetéséről pedig a helyi önkormányzatoknak kell gondoskodniuk majd.

Nagyszalontán a Gestului utcában egy 4000 négyzetméteres területen lesz a gyűjtőállomás, ennek költsége áfával együtt 1,1 millió lej. Margittán a Brândușei utcában egy 3100 négyzetméteres területet jelöltek ki erre a célra, a költségekre áfával együtt 1,7 millió lejt különítettek el. Élesden a George Emil Palade utcában egy 2080 négyzetméteres területen építik meg a gyűjtőállomást, áfával együtt 1.5 millió lejért. Belényesben 5130 négyzetméteres lesz a hulladékgyűjtő, amely a Burgundia Mică utcában kapott helyet, itt szintén 1,7 lej (áfával) beruházását értéke.

A Bihar megyei önkormányzati képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén egyhangúan jóváhagyták a gyűjtőállomások építésének műszaki-gazdasági mutatóit. Mindegyik gyűjtőállomáson 12 konténert helyeznek majd el, ezekbe a textíliákat, újrahasznosítható hulladékot, fémet, háztartási tárgyakat, üveget, e-szemetet, műanyagot, papírt és kartont, bútorokat, növényi hulladékot, építkezési törmeléket és veszélyes hulladékot is el lehet majd helyezni.

A tervek szerint az önkormányzatoknak a gyűjtőállomások működési szabályzatát úgy kell majd kialakítaniuk, hogy a városokon kívül más településeket is kiszolgáljanak. A hulladékgyűjtőket legalább három évig részben ingyenesen lehet majd használni, de csak azért a szemétért nem kell fizetni, amelyeket amúgy sem szállít el a hulladékgyűjtő cég.

Kapcsolódók

Kimaradt?