Románia az utolsó előtti helyen áll a hulladék-újrahasznosítás terén

Románia évente 4,58 millió tonna nem újrahasznosított települési hulladékot termel, ami napi 12 500 tonnás mennyiséget jelent, és ezzel az ország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a reciklált hulladék arányát tekintve, derül ki a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia projektjéből, a Monitorul Social internetes platform infografikájából.

„Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ban minden egyes tagországa legalább a felét reciklálja a lakosság által generált hulladéknak. Románia nem fogja teljesíteni ezt a célkitűzést, mivel az újrahasznosítási kapacitása rendkívül lassan nőtt az utóbbi években. Az Unió szintjén Románia az utolsó előtti helyen áll az újrahaszosítás hatékonyságát illetően, a háztartási hulladéknak csak 14 százalékát reciklálja. Csupán Málta van még Románia mögött, 6 százalékkal” – tájékoztat a Monitorul Social.

A többi uniós állam a régióból a háztartási hulladék körülbelül egyharmadát hasznosítja újra: Lengyelország a 34 százalékát, Bulgária és Magyarország a 35 százalékát. Az Unió bajnoka hulladék-újrahasznosítás terén Németország, ahol 68 százalékos ez az arány.

Tekintve, hogy a reciklálási ráta csak nagyon lassan javul, 2015-től kezdődően egyre nagyobb a nem újrahasznosított szemét mennyisége. Emiatt a nem újrahasznosított hulladék mennyisége rekordokat döntöget, a legfrisebb adatok szerint Románia évente 4,58 millió tonnát generál, vagyis naponta 12 500 tonnát, mutat még rá közleményében a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia.

(Címlapfotó forrása: radioiasi.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?