Népszavazást tartanak Vedresábrányban, hogy Monospetri legyen a községközpont

Szeptember 12-én tartanak népszavazást a Bihar megyei községben arról, hogy Vedresábrány helyett Monospetri legyen a község központja. Egy próbálkozásuk már volt 2009-ben, akkor közigazgatási bíróságra került az ügy.

A község lakói a szeptemberi választáson arról dönthetnek majd, hogy Vedresábrány helyett Monospetri legyen a község neve, valamint a polgármesteri hivatal székhelye Vedresábrányból Monospetribe kerüljön. Ez már a második próbálkozásuk lesz, mivel az előző, 2009-ben megtartott népszavazás eredménye egyrészt elévült, másrészt a mostani referendumot kiíró tanácsi határozatban a közigazgatási eljárás szerint szerepelnie kell a kérdésben szervezett helyi választás időpontjának is. 

„Természetes folyamatról van szó, Monospetri gazdaságilag is fejlettebb és nagyobb lélekszámú” – mondta a Maszolnak Barcui Barna, a község polgármestere. Hozzátette: az elmúlt években elég sokszor volt szó különféle közigazgatási átszervezésekről, de ezekre a gyakorlatban nem került sor, így újra elérkezettnek látták az időt arra, hogy kiírják a referendumot.

Barcui Barna, Vedresábrány polgármestere szerint akár már jövőre megváltozhat a község neve és átkerülhet a polgármesteri hivatal a legnagyobb településre | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

Monospetri egyébként 1950-ig községközpont volt, az ott élők pedig támogatják, hogy újra azzá váljon, mondta Barcui Barna. Monospetrinek jelenleg körülbelül 1900 lakosa van, míg a község többi települése, Érfancsika, Apátkeresztúr és Vedresábrány összesen 1300 főt számlál.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a 2009-ben megtartott, azonos témájú népszavazás eredményes volt ugyan, de a prefektúra megóvta a döntést. A monospetriek azonban nem hagyták magukat, és a közigazgatási bíróságon első- és másodfokon is megnyerték a pert. Akkor egyébként többek között arra hivatkozva támadták meg a referendum eredményét, hogy rendkívüli ülésen döntöttek annak kiírásról, holott a törvény sehol nem beszél arról, milyen ülésen hozható meg ilyen határozat. „Aztán teltek az évek, szó volt a már említett átszervezések lehetőségéről, és ismét elérkezett az ideje annak, hogy a monospetriek régi kívánságát teljesítsék, nyilván a jelenlegi törvényes kereteket betartva” – mondta a Maszol megkeresésére a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A népszavazás a kisebb lépés, tette hozzá Barcui Barna, a nagyobb feladat az RMDSZ parlamenti képviselőire vár, hogy elérjék a referendum eredménye alapján a vonatkozó kormányhatározat megszületését, az elöljáró azonban bízik abban, hogy ha idén nem is, legkésőbb jövőre községközpont lehet Monospetriből.

(Nyitóképen a Vedresábrányi önkormányzat épülete. Fotó: polgármesteri hivatal)

Kapcsolódók

Kimaradt?