Így készül Kézdivásárhely megszerezni 2023-ban a Románia Ifjúsági Fővárosa címet

Kézdivásárhely Önkormányzata megpályázta a Románia Ifjúsági Főváros címet a 2023-as évre. A program célja a fiatalok aktív bevonása a döntéshozatali folyamatába oktatási, kulturális, és egyéb, az ifjúságot érintő témákban. Az egy év alatt különböző projektek, programok és események megvalósítását ösztönzi a cím.

Évente egy romániai város nyeri el a címet, ezzel együtt pedig lehetőséget nyer, hogy a helyi ifjúsági mozgalmakat megerősítse, láthatóbbá tegye országos szinten. A helyi ifjak fontosnak tarják, hogy Kézdivásárhelyt felhelyezzék a romániai fiatalok mentális térképére, az idelátogatók ismerjék meg a várost, és nem utolsó sorban térjenek haza jó élményekkel a településről.

A céhes város alpolgármestere, Szilveszter Szabolcs elmondta, mindamelett, hogy a pályázat megírásával és az ötletgazdával együtt dolgozva benyújtották a pályázatot, az esetleges cím elnyerése kötelezettségekkel és kihívásokkal jár majd.

„Egyfajta ifjúsági célkeresztté válunk, ez pedig jelentős önkormányzati finanszírozást von maga után. Támogatásáról biztosított minket Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna városi tanácsa is, hiszen nem csak Kézdivásárhelyről van szó, hanem egész Felsőháromszékről. A főtámogató, Kézdivásárhely önkormányzata, lehetőségéhez mérten vállalja az anyagi fedezetet, illetve amennyiben siker övezi a pályázatunkat, akkor megfelelő színvonalban fogja a programokat köré szervezni” – tette hozzá az alpolgármester.

Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) elnöke, ötletgazda elmondta, hogy több éve tevékenykedik az ifjúsági szférában, célja, hogy Kézdivásárhelyt felhelyezzék a romániai fiatalok mentális térképére, az ifjúsági főváros cím elnyerésével ugyanis régi álom válhat valóra, hiszen sok munka, tervezés és együttműködés van a pályázat mögött – tudtuk meg.

„A pályázatot 25 szervezet támogatja. Kézdivásárhely pályázatnak koncepciója egy angol szójátékra épül Y(our), amelyben az Y a youth, azaz a fiatalokat jelöli, mellette zárójelben meg, hogy a tied, a tietek, a miénk, hisz közös ügyünk a város, a régió” – részletezte Szöllősi Tamás.

A pályázást támogató 25 szervezet képviselőjének az aláírása | A szerző felvétele

A pályázók egyöntetű célja, hogy a város különböző pontjait, negyedeit bekapcsolják a körforgásba alternatív helyszíneket találva, emellett több eseményt szervezzenek vidéken is az ifjúsági főváros égisze alatt. A mindenkori főváros ad otthont az ifjúsági csúcstalálkozónak évente, illetve az ifjúsági gálának is, amelyek több száz fős rendezvények, de egy nagyobb nyári eseményt is szerveznének, amely több, különböző érdeklődésű fiatalt megszólítana. Az ifjúsági évre tervezett programok az oktatásra, a nevelésre, a szórakozásra, a környezettudatosságra, a fiatal vállalkozókra, az ifjúsági turizmusra, a mezőgazdaságra, a művészetekre stb., de legfőképpen a fiatalokra koncentrálnak.

„Fontos kiemelni, hogy nemcsak a városban gondolkodunk, hanem a majdani metropolisz övezetben, közösen Kézdi- és Orbaiszékkel. Románia nemcsak nagyvárosokból áll, rengeteg kisváros és vidéki település van, ahol fiatalok élnek, az ő kérdéseikre, problémáikra is válaszokat, megoldásokat kell keresnünk, ezt tűztük ki mi célul. Bevonni minél szélesebb körben a város és a környék fiataljait a település alakulásába, életébe, zajlásába” – fűzte hozza Szöllősi.

A Románia Ifjúsági Fővárosa egy cím, lendület a helyi ifjúsági ökoszisztémának. A pályázók fontosnak tartják, hogy a már meglévő eseményeket, rendezvényeket erősítsék, így azokat bevonnák a programokba. Ezek mellett új programokat, megmozdulásokat, konferenciákat, műhelymunkákat, fórumokat, kulturális, sport és szórakoztató programokat is szerveznének.

A verseny győztesét, Románia következő ifjúsági fővárosát október 9-én hirdetik ki az Ifjúsági Gála keretében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?