A helyi értékek népszerűsítésére nyertek támogatást székelyhídi civil szervezetek

Sikeresen pályáztak a székelyhídi civil szervezetek a magyarországi Agrárminisztérium által meghirdetett idei Hungarikum-pályázaton. Három projektet is sikerül megvalósítaniuk a helyi értékek megismertetése és népszerűsítése érdekében: bemutatják a csokalyi kúriákat, megismertetik a különleges Csíkos-tavat és népszerűsítő kisfilmeket készítenek azokról az épített örökségekről, amelyek már helyet kaptak a megyei értéktárban.

A székelyhídi múzeumban megtartott projektismertetőn Béres Csaba polgármester elsősorban köszönetet mondott azoknak, akik foglalkoztak a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium kiírásával, elkészítették a pályázatokat, és levezénylik ezek megvalósítását.

Az elöljáró szerint a helyi civil szervezetek rendkívül eredményesek voltak, hiszen a városban, illetve a Székelyhídhoz közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban három pályázat is nyertes lett, és valamennyi hozzájárul ahhoz, hogy épített és természeti örökségük nagyobb hangsúlyt és nyilvánosságot kapjon. A nyertes pályázatokat leadó civil szervezetek már számtalanszor bizonyítottak, tette hozzá Béres Csaba, ugyanis sok hazai, magyarországi és nemzetközi projektet véghezvittek már.

Antal Noémi, Mocsár László, Béres Csaba és Fekete Katalin a székelyhídi projektet bemutatóján | A szerző felvételei

Antal Noémi a Pro Csokaly Egyesület képviseletében ismertette: a civil szervezet által elnyert egymillió forintos vissza nem térítendő támogatásból a Székelyhíd melletti Csokaly falu öt kúriáját mutatják be. A Südi-, a Horváth-, a Fényes-, a Papp–Szász- és a Farkas-kúria ugyanis a település különleges státusát szimbolizálják, az épületek pedig különböző állapotban, egyik-másik felújítgatva, de van, amelyik rossz állapotban maradt meg.

Ezek mellett kiemelik az 1724–1725-ben épült, barokk stílusú református templomot, valamint a település híres szülöttjének, Fényes Elek földrajztudósnak az emlékét. Az összegyűjtött adatokból egy nyolcoldalas kiadványt készítenek, a friss felvételeket pedig összefűzik a régi fényképekkel, az így elkészült anyagból pedig kiállításokat rendeznek.

Fényes Elek mellszobra, háttérben az egykori Fényes-kúria maradványa Csokalyon

Mocsár László, a Hegyközszentmiklósi Toldi Általános Iskola igazgatója a Partiumi Oktatásért Egyesület részéről ismertette a pályázatot, amelyből a természetföldrajzi szempontból rendkívül külnleges Csíkos-tavat népszerűsítik. A projekt célja megyéken átívelő, regionális értékteremtő tapasztalatcsere megvalósítása helybéli, valamint temesvári (Bartók Béla Elméleti Líceum) és szatmári (Bórokagyökér Egyesület) általános iskolás gyerekek számára szervezett tanulmányi találkozó révén, amely a Székelyhídhoz tartozó Csíkos-tó ingóláp megismerésére összpontosít, tudatta az igazgató.

Hozzátette: az 1,16 millió forintból megvalósuló háromnapos program során a 15 résztvevő (12 gyerek és 3 kísérő) felderíti a Bihar megyei tárba jegyzett értéket és meglapozza egy hosszabb távú együttműködés megvalósítását.

A belényesszentmiklósi pálos kolostor templomának csonka tornya a település melletti dombon

Az Érmelléki Turizmusfejlesztési Egyesület nevében Fekte Katalin ismertette nyertes pályázatukat. Összesen kétmillió forintból nyolc kisfilmet készíttetnek azokról az értékektől, amelyek már szerepelnek a Bihar megyei értéktárban: a bályoki Károlyi–Dégenfeld-kastélyról, a belényesszentmiklósi csonka templomtoronyról, a bihardiószegi Kossuth Lajos-szoborról, a biharvajdai, az albisi és a mezőtelegdi református templomról, a révi fazekasságról és a székelyhídi Csíkos-tó ingólápról.

A filmkészítés és adatgyűjtés folyamatába helyi fiatalokat is bevonnak, akiknek megtanítják a filmezés alapszabályait.

(Címlapképen a mezőtelegedi református templom belseje a Szent László-freskóval)

Kapcsolódók

Kimaradt?